Това, че има спряна обществена поръчка, не означава, че има някакво нарушение, достатъчно е да има концентрация на обществено съмнение. След две седмици влиза новият закон, който има по-добри правила.

Това заяви в ефира на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му поръчки са спирани и преди това, въпреки че не са навлизали в общественото полезрение, допълвайки, че е нужно да се откриват грешките в началото.

Според него влизащият в сила нов закон за обществените поръчки ще има по-добри правила.

Дончев смята, че проблемът при обществените поръчки е в неспазването на правилата, пояснявайки, че  целта на закона е да гарантира, че когато държавата купува нещо, да става така, сякаш гражданите купуват нещо със собствените си пари.

Новият закон за обществените поръчки е по-добър, предлага повече конкуренция, повече борба, по-малък административен натиск, особено за тези, които кандидатстват, нова система за контрол, хващане на грешките в аванс, каза той и поясни, че законът за първи път урежда електронното кандидатстване, което трябва да стане факт от следващата година и половината.

Вицепремиерът разкри, че през 2015 година 7 милиарда лева са разпределени през 11 111 обществени поръчки, като подчерта, че е нормално в някои от тях да има нарушения.

Дончев коментира още, че мораториумът върху договорите за купуване на ефирно време от телевизии и радиа без обществена поръчка ще продължи толкова, колкото е нужно, за да се организира един широк обществен дебат.

В последните месеци се трупа напрежение по начина, по който се финансират телевизиите и радиата. За начинът, по който се закупува време в телевизиите, се говори, че видите ли властта си купувала медиен комфорт – това в никакъв случай не е вярно, изтъкна Дончев.

Той иска проблемът да бъде решен с дебат, в който да участват телевизиите - да се обсъжда как ще се изхарчат парите.  Докато не приключи този дебат и докато няма консенсус, мораториумът върху средствата за реклама ще е в сила, продължи той.

По отношение на пазара на горива у нас той смята, че ще има още по-конкурентен пазар в полза на потребителите и че горивата ще поевтинеят още.

Относно правителството Дончев е убеден, че то е стабилно от гледна точка на парламентарния му ресурс и като морална подкрепа от обществото.