emaxpress

ДПС иска да се обмисли възможността за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да изясни обстоятелствата около матурата по български език и литература.

Това коментира заместник-председателят на ДПС Лютви Местан, цитиран от БиТиВи.

Припомняме, вчера на брифинг на министър Цветанов стана ясно, че министърът на образованието Сергей Игнатов се е обърнал към МВР заради слуховете, че има изтичане на информация от матурата по български език и литература.

Истината трябва да излезе наяве и парламентът да се ангажира с този проблем, който засяга почти всяко българско семейство, посочи Местан.

Според него такава комисия е необходима, тъй като в момента проверката по случая се извършва от самото образователно министерство и МВР, което означава, че изпълнителната власт проверява сама себе си.

Лютви Местан е на мнение, че анкетната комисия трябва да отговори дали е изтекла наистина информация и кои са отговорни за това, както и какви действия ще се възприемат спрямо виновните. Той постави и въпросите нормално ли е  пет души да знаят предварително темата, кои са те и имат ли близки и роднини зрелостници.

Проверката трябва да изясни и работят ли системите за вътрешен контрол в министерството на образованието, младежта и науката, изтъкна Местан.