От Движението за права и свободи са на мнение, че в поведението на бившия втори човек в партията Касим Дал е имало умисъл. Пред БГНЕС Христо Бисеров коментира, че вероятно Дал ще учреди своя политическа сила чрез гражданско движение. Според зам.-председателя на ДПС тази практика вече се е утвърдила у нас с появата на ГЕРБ.

Днес Касим Дал обяви, че има намерението си да създаде гражданско движение, а кампанията в негова подкрепа в Интернет придобива все по-голям мащаб. Бисеров отказа да коментира чии интереси ще обслужва новата организация на Дал, с мотива, че за това трябва да бъде питан самия "сценарист и този, който изпълнява главната роля".

От ДПС отрекоха да е имало скрита на посещението на делегация на партията в Турция. Те признаха, че една от целите действително е била да се провери какви са реакциите на изселническите организации след напускането на Дал.

Рушен Риза посочи, че по време на проведените между 8 и 13 март срещи са били разисквани и проблемите на хората с двойно гражданство, както и културните отношения. По думите му неправителствени организации са поискали подкрепата на ДПС във връзка с бъдещото членство на Турция в ЕС.

Според Алиосман Имамов, протестите на гражданските организации от последните дни са оправдани, защото повишаването на основните хранителни стоки и на горивата е неоснователно. От ДПС са на мнение, че държавата трябва да прави мониторинг без да се намесва пряко в ценообразуването.

По думите на Имамов, освен външните, има и вътрешни причини за повишените цени и те са резултат от неумението на управляващите да извършват реформи и да регулират пазара в условията на криза. Той призова за засилване на стимулиращата функция на държавата за осигуряване на условия за нормално пазарно стопанство и за съществуването на свободна конкуренция.