Без права и свободи няма демокрация, няма сигурност".

Това е мотото, което предложиха от ДПС за предстоящите майски празници, които напомнят на събитията от 1989 г.

Логото тази година звучи с особена актуалност, посочи на пресконференция в централата на партията зам.-председателя на ДПС Лютви Местан.

Той сподели, че за избора на мото ДПС са провокирани и от актуалните събития и по-конкретно от ветото на президента върху промените в НПК.

Местан припомни изказване на лидера на ДСБ Иван Костов, който посочва, че се намираме в ситуация на избор - да избираме между свободата и сигурността.
От ДПС обаче са категорични, че този избор не е демократичен, тъй като основен фундамент на демокрацията са правата и свободите.

Христо Бисеров от своя страна посочи, че ДПС ще подкрепят ветото върху НПК и ще направят всичко възможно, за да предотвратят влизането му в сила. Те изразиха готовност и да сезират Конституционния съд по отношение на промените по отношение на т.нар. „вечен обвиняем".

Припомняме, въпреки президентското вето парламентът прегласува без промяна атакуваните от Първанов алинеи в НПК. Държавният глава подписа указ за обнародването му, като в същото време обяви, че ще сезира Конституционния съд.

Относно ветото, което президентът Първанов наложи върху Закона за развитие на академичния състав, Лютви Местан заяви, че се наблюдава доста несполучлив опит за манипулиране на общественото мнение от страна на вносителя на този закон, а именно министър Сергей Игнатов.

Според министъра на образованието, който подкрепи този закон, е модерен, а който се обяви против него е ретрограден, обясни Местан и подчерта, че ДПС е подкрепило всичко модерно в този закон, като закриването на Висшата атестационна комисия.

По думите му обаче партията на Ахмед Доган е категорично против министърът еднолично и по свое усмотрение и своя инициатива да може да спира процедури по присъждане на научни степени.

Местан изтъкна, че това е свръхконтрол, който се дава на министъра и това е абсолютно недопустимо. Именно в това отношение този закон е по-ретрограден от предишния, категорични са от ДПС.

Хората на Доган се противопоставиха и на последната антикризисна мярка на правителството - мярка 60. От движението посочиха, че не приемат формулата първите дни от болничните да не се изплащат, защото заради 20% некоректни болнични листове, не могат да бъдат наказани останалите съвършено коректни български граждани - 80%, коментира Местан.

По думите му парламентарната група на ДПС ще се противопостави остро на всеки опит да се повишават данъците в условия на криза. ДПС няма да приеме отнемане на социални и осигурителни права на българските граждани.

Хасан Адемов уточни, че тази мярка прехвърля отговорностите на държавното обществено осигуряване върху работника. Според него фактът, че в други европейски страни има практика третият ден от болничния да е за сметка на работодателя, не може да бъде състоятелен, защото в България хората са с много по-ниски доходи.

От ДПС не са съгласни и с идеите на кабинета по отношение на платения годишен отпуск, защото това за тях е лишаване на работници от вече придобити права.

На въпрос как ще коментира изявлението на председателя на БСП Сергей Станишев, че ще има вот на недоверие към правителството, Местан заяви, че от ДПС не изключват тази възможност.

„Смятаме, че това е форма на диалог, но понеже е крайна форма, ние няма да допускаме грешките на предишни опозиции - първо да обявяват намерение за вот на недоверие, а едва после, в продължение на няколко седмици да търсят конкретната тема и основание", заяви зам.-председателят на ДПС.

По думите му вотът на недоверие е прекалено отговорен акт, за да се подхожда към него лековато. „Ако ние се включим в подобно нещо, то ще бъде на достатъчно солидно основание", заяви още Местан.