Случващото се в Славяново е провокация за зрялостта на политическия субект, заяви заместник-председателят на ДПС Лютви Местан в ефира на БиТиВи.

„Много е важно всички да сме сигурни, че властта е действала законосъобразно. Дори незаконосъобразно построените обекти трябва да се събарят законосъобразно, защото това е смисълът на правовата държава", обясни зам.-председателят на ДПС относно събарянето на паметника на незнайния турски войн в Славяново.

„Ние сме съгласни, че това, което беше в двора на братя Юзеирови, е една безподобна еклектика", посочи Местан.

На въпрос дали не е възможно по същия начин да бъде съборено и барбекюто на Доган, Лютви Местан заяви, че това е една доста произволна връзка между различни случаи.

Според него барбекюто на Доган се е превърнало в устойчива политическа фигура, един щрих от колективното усилие за изграждане на негативен образ на ДПС.

Местан обаче обясни, че „за нас фактът, че се преекспонира нещо, което наричаме барбекюто на Доган, всъщност е една метафора на безсилието, на невъзможността да се намерят сериозни политически аргументи срещу политиката, която ДПС провежда".

Лютви Местан посочи, че от една седмица съществува един наистина сериозен проблем и уточни, че това не е барбекюто на г-н Доган.
„Проблемът е, че Славяново наистина се оказа една провокация, но не само срещу ДПС. Славяново е една провокация за зрялостта на политическия субект", убеден е заместникът на Ахмед Доган.

По думите му това е един тест за зрялост, който обаче може да бъде издържан само ако „взирайки се в Славяново, не си затворим очите за това, което се случва в Асеновград, където зад маската на Ку Клукс Клан се криеше откровеното лице на антисемитизма, на етническата и религиозната нетолерантност и омраза".

Според Местан би било „безотговорно ние да нямаме усет за симетрията на политическата и гражданската чувствителност и отговорност".

Той посочи, че е притеснен относно случващото се в Славяново. „Изразявайки категорични позиции, трябва да сторим същото и за онова, което се случи в Асеновград, а не да го подценяваме, защото това би било опасно", смята още Лютви Местан.

„Не можем да го определим като младежка безобидна сбирка, защото точно от такива сбирки в края на 20-те години се заражда фашизмът, стига се до „Кристалната нощ", обясни още зам.-председателят на ДПС.

Той призна, че за партията не е било изненада направеният целенасочен опит зад случващото се в Славяново „да се припознае ДПС като продуцент", но по думите му тази теза е абсолютно несъстоятелна.

Той обясни твърдението си с категоричната позиция на ДПС, че България не се нуждае от партии, основани на етноси и религия.
„Не може националността да се сепарира на етнически и религиозен признак чрез трансформирането на идентичността в идеологеми", категоричен е Лютви Местан.

Той призна, че не е запознат с учредителните актове на тази нова формация и в момента се коментира една хипотеза.

Местан припомни, че е заявил от високата трибуна на парламента, че ДПС се разграничават не само от опита за основаване на етнически и религиозни партии, но и всяка идея, която е насочена срещу интегритета на българското гражданско общество.

По думите му това са действия, насочени срещу националния интерес на България. Той даде и най-краткото определение за националния интерес на България - това е интегритета на българското общество.

„Трябва да бъдем еднакво непримирими към всяка идея, независимо къде и кога и за това в политическото пространство не остават празни места. Не остава нищо заето", посочи Лютви Местан.

„Ако отговорно търсим продуцента на случващото се в Славяново, ще го намерим в езика на омразата, който днес заявява претенцията да съуправлява страната", категоричен е зам.-председателят на ДПС като намекна за партия „Атака".

Естествено е, че не приемаме идеите за промяна на Конституцията в посока на забрана за основаване на партия на етническа и религиозна основа, заяви категорично Местан.

Според него коректният прочит на българската Конституция показва, че Основният закон прокламира уважение към етническите и религиозните различия и по този начин постига един интересен баланс на принципа за етнос и националност в българската държава и съществуването на етническите, религиозни и културни различия в рамките на единната нация.

Относно предупрежденията на лидера на ДПС Ахмед Доган в нощта на изборите за етническо напрежение, Лютви Местан посочи, че „онова, което ние имаме предвид е фактът, че езикът на омразата заявява претенции да управлява страната, заявява претенции да се отнемат естествени права - идеите всички да носят непременно български имена от българската имена система; да се забранят предаванията на майчин език по БНТ, изключително опасната тенденция за легитимиране на „Атака" като нормален политически субект".

По думите му обаче „това няма нищо общо например с въпроса, който електронният официоз на властта зададе преди два дена - трябва ли всички български граждани да носят български имена".
По думите му над 80% от гласувалите са посочили, че трябва.

„Всички етнически граждани са етнически българи - всъщност това е философията на възродителния процес", обясни Местан и допълни, че българско е името на всеки един български гражданин.

Според него трябва да имаме ясна концепция за хармонията между принципа на еднонационалност на държавата, да усетим не тънката, а дебелата разлика между основополагащи категории като идентичност и интеграция и да спрем да смесваме интеграцията с асимилация.

Местан припомни първото изказване на Волен Сидеров и обръщението му към народните представители, че това са „стадо руптящи псета".

ДПС няма нужда да продуцира крайности, за да заяви политическа идентичност, оттласквайки се от тези крайности, заяви Лютви Местан.
Според него езикът на омразата обяснява появата на феномени като Славяново.