В ДПС са притеснени за мира и демокрацията. Демокрацията у нас е застрашена, а мирът е подложен на изпитание. Това заяви от трибуната на парламента лидерът на формацията Мустафа Карадайъ.

Мнозинството не само не създава гаранции на заложените в Конституцията права, нещо повече - създава закони, които ограничават права, недоволен е той.

Демокрацията не е даденост, правата и свободите не са даденост, изтъкна лидерът на ДПС.

Ние сме длъжни да се борим и да ги отстояваме, отчете той. По думите на Карадайъ, в името на демокрацията и мира заедно трябва да се борим и да продължаваме да живеем заедно.

Той призова народните представители от всички отговорни партии да отговорят на предизвикателствата на политическото време и да изградят онази България, която ще бъде желан дом за нашите деца поколения напред.

"Съзнавайки, че времето е в нас, нека да покажем на света че и ние сме във времето", настоя лидерът на ДПС и призова всички демократични партии да бъдат отговорни и на необходимата висота, в името на мира и просперитета, в името на Конституцията и на България.

Като фундамент на модерната държавност целта на Конституцията е да създава устойчиво демократично управление на обществото и хуманни отношения, които поставят личността на най-високото стъпало в обществената ценностна система, изтъкна лидерът на ДПС.

В началото на демокрацията страната трябваше да реши успешно основни въпроси в областта на правата на човека - да сложи край на потъпкването на основни права и свободи на човека, и в същото време - да създаде основа за гарантиране на спазването на тези права, посочи Мустафа Карадайъ.

Трябваше да се изгражда и укрепва и гражданското общество при спазване на изискванията на международните стандарти по правата на човека и основните свободи, подчерта той.

В годините на прехода в Република България се утвърди успешен модел на междуетническите отношения, основаващ се на принципите на гражданското общество и на демокрацията, отчете Карадайъ. В същността си този модел изисква, по мнението му, при решаването на малцинствените въпроси да се търси и намира баланс и хармония между принципа на интеграция на малцинствата в гражданското общество и принципа на защита на тяхната етническа, религиозна и езикова идентичност.

В Конституцията залегна разбирането за нация като гражданска нация, при което националната общност се състои от всички граждани на държавата като отчита съществуването на етническо, религиозно и езиково разнообразие, респективно на носители на такива различия, каза лидерът на ДПС.

Българската Конституция включва разбирането, че защитата на малцинствата се осъществява чрез пълноценно гарантиране на индивидуалните права и свободи на лицата, принадлежащи към тях, заяви Мустафа Карадайъ.

"Според Конституцията всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права, не се допускат никакви ограничения на правата нито привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, убеждения и политическа принадлежност и т.н.

Всички граждани са равни пред закона", отчете още той.