Борбата с бедността и мерките за преодоляване на демографската криза са двата основни приоритета на базата, на които е изготвена предизборната платформа на ДПС. Това обяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ по време на среща с Асоциация на организациите на българските работодатели, съобщават от партийния пресцентър.

Срещата се проведе по покана на представителите на бизнеса. Основните акценти от предизборната програма на ДПС бяха представени от Карадайъ и част от икономическия екип на партията - Йордан Цонев и Петър Чобанов.

От ДПС отбелязват, че по време на срещата е установено почти пълно съответствие на предизборната им програма с приоритетите на работодателите.

Мустафа Карадайъ подчерта, че всеки раздел от програмата е подчинен именно на тези два приоритета - борбата с бедността и преодоляване на демографската криза.

В детайли програмата бе представена от Йордан Цонев. Той подчерта, че ускоряването на инвестиционния процес в страната е основен инструмент за решаване на проблемите. Нужно било да се поеме ангажимент за подкрепа от страна на държавата във всички фази на инвестиране.

ДПС е на мнение, че икономическият растеж е във фаза, позволяваща неговото ускоряване. Петър Чобанов подчерта, че програмата е съобразена с всички необходими мерки за повишаване на растежа.

И ДПС, и работодателите потвърдиха продължаване на съвместната работа. Те изразиха задоволството си от досегашната дейност и контакти, допълват от партията.

Образованието е една от основните теми за бизнеса, коментира Карадайъ, цитиран от БТА. Той е категоричен, че въпросът има съществено място в платформата на партията. Мустафа Карадайъ е поласкан от оценката, че в годините бизнесът е получавал подкрепа от ДПС, включително за данъчната система, за възстановяването на ДДС и задълженията на държавата.

От своя страна Васил Велев от асоциацията подчерта, че липсата на кадри е основният проблем пред бизнеса. Работодателите са представили пред партията предложенията си за реформа в образованието и за промени в политиката за трудова миграция, за да се "внесат" недостигащи у нас специалисти и работници.

Запазване на валутния борд до влизането в Еврозоната, ускоряване на влизането в чакалнята й, макрофинансова стабилност и балансирани бюджети са приоритети за работодателите. Те очакват повече настойчивост в по-доброто регулиране на картелите, премахване на поръчковото законодателство и ограничаване на корупцията. Васил Велев отбеляза, че предлагат да се отменят класовете за прослужено време и минималните осигурителни доходи.

От асоциацията също разпространиха до медиите подробности за срещата. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев изтъкна, че осигуряването на човешки ресурси за икономиката чрез дълбока и бърза реформа на професионалното и висшето образование е първи приоритет на бизнеса. Вносът на работна ръка от страни извън ЕС можел да се облекчи, включително и на базата на двустранни спогодби.

За пореден път Велев призова да се преосмисли принципът "парите следват ученика", а във висшето образование да бъдат въведени държавни стипендии с ангажимент на стипендиантите за реализация в страната за определен период от време.

Васил Велев подчерта, че бизнесът също може да поеме изплащането на стипендии на студенти с приоритетни специалности. Преди това обаче те трябва да бъдат привлечени в тези специалности.

Липсата на подходяща работна ръка била основната причина за отчетения 60 % спад на инвестициите през миналата година.

Представителят на БТПП Васил Тодоров постави друг приоритетен за бизнеса въпрос. Той сподели притеснението от практиката през последните 10 години в парламента да се вкарват съществени промени в законопроектите между първото и второто им четене. Това създавало сериозни проблеми за бизнеса и той не може да реагира навреме.

От своя страна зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев призова за въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие в досега на фирмите с държавната и общинската администрация.