До 2035 г. професията шофьор на камион може да изчезне и да бъде заменена от дронове. Такива са очакванията на Брюксел. Източници от ЕС са убедени, че през 2035 г. няма да има шофьори на камиони. В този сектор напълно е възможно нещата да бъдат автоматизирани.

Обсъждат се безпилотни дронове или други летателни средства, които ще могат да пренасят пакети например. Изкуственият интелект е естествено продължение на автоматизирането на индустриите. Изкуственият интелект позволява и по-голяма автоматизация. За него не са нужни храна или заплати, а само електричество. В момента по темата върви сериозен дебат на европейско ниво. Преди време дори Европейската комисия обяви плановете си да сформира група с основна област изкуственият интелект, чиято задача ще бъде да се анализират етичните проблеми, свързани с тази технология.

ЕК инвестира 1 млрд. евро в суперкомпютър

ЕК инвестира 1 млрд. евро в суперкомпютър

9 от 10 европейци искат да знаят за какво се използват личните им данни

В свое изявление ЕК каза, че групата за ИИ ще събира "експертни мнения и ще създаде широк съюз от различните заинтересовани страни", като тя ще подготви и предложение за указания за "етичен изкуствен интелект". Технологията може да донесе редица ползи на икономиката и на обществото като цяло от по-добро здравеопазване до по-безопасен транспорт.

В същото време продължават да изникват въпроси, свързани с влиянието на изкуствения интелект върху бъдещата трудова дейност и съществуващото законодателство. Еврокомисията вече е отворила възможността компании и отделни граждани да поискат да се присъединят към групата. Участниците в тази група ще имат задача да съветват комисията за създаване на разнообразна общност от заинтересовани лица в т.нар. "Европейски AI алианс", както и да подкрепят внедряването на бъдещите европейски инициативи в тази област.

До края на годината групата трябва да създаде проекто-ръководство за етична разработка и употреба на изкуствен интелект на базата на фундаменталните права на европейските граждани.

В същото време редица държави влагат сериозни средства в изкуствен интелект. Например Франция отпуска 1,5 милиарда евро до 2022 година за разработване на изкуствен интелект. Френският президент Еманюел Макрон се похвали, че Париж има всички средства за това и че ще бъдат създадени всички необходими условия за развитието на високите технологии.

Френските власти са разработили национална програма, насочена към развитието на изкуствен интелект, включително чрез създаването на мрежа от специализирани институции в страната.