Скандалният боб с гъгрица и фирмата доставчик до складовете на БЧК ще излязат и на международната сцена. От ДСБ подготвят подробно досие за участието на Георги Цанков и неговата фирма „Фантастика 95" в редица обществени поръчки, което досие ще бъде изпратено до Комисията за защита на конкуренцията, Прокуратурата и ОЛАФ.

Според зам.-председателя на ДСБ Радан Кънев става въпрос за траен корупционен скандал, който съществува от времето на Тройната коалиция и който е доразвит от досегашното управление на Земеделското министерство и ДФ „Земеделие".

„Управляващите се покриха зад кадровия провал на партията на Кунева, но според нас те трябва да понесат изцяло отговорността за доставките на храни за бедните и за нерезонните цени, които данъкоплатците плащат, заяви Кънев по време на пресконференция в централата на партията.

Той алармира, че фирма „Фантастика 95" печели десетки обществени поръчки за доставки на храни за държавата, в т. ч. за затвори, армия и детски градини.

По думите на Кънев използва се класическа корупционна схема с други съучастници, които подават ниски оферти и след това се оттеглят.

„По този начин печелят тези оферти, които са с цени далеч над пазарните и така се източва програмата", подчерта Радан Кънев.

Тъмносините са подготвили и сигнал до Комисията за защита на личните данни, с който настояват тя да се произнесе относно изискването на лични данни на пациенти по метадоновата програма. Росица Рачева изрази притеснението си какво ще се случи с тези данни и дали няма да се използват с цели различни от разследването. По думите й хората ще се отдръпнат от лечение, тъй като не искат данните им да са в МВР базата.

Рачева призова въпросните програми да посочат дали такава информация вече е предоставена и ако „да", на какво основание, както и здравното министерство да каже това нарушение ли е или не.