ДСБ настоява всички парламентарни групи да имат представители в Комисията по досиетата.

Това каза заместник-председателят на партията Веселин Методиев на пресконференция след заседание на ръководството на ДСБ.

"Настояваме всички парламентарни групи да имат своето представителство. Смятаме, че един закон, приет с огромно мнозинство, по тази деликатна тема, трябва да се изпълнява в съгласие между всички парламентарни групи. "

По думите му всяко друго решение означава БСП да получи надмощие и "да използва тази комисия за користни цели, което означава дукът на закона да бъде променен в самото му прилагане."

От ДСБ настояват също Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред да разполага с цялата информация за всеки от кандидатите, а не с откъслечни сведения, както, според Нетодиев е в случая с кандидата, предложен от колегите от СДС.

Според него за всеки един от кандидатите народните представители от Комисията по вътрешна сигурност трябва да разполагат с всички данни, които съществуват за тях.

"Защото, в противен случай, има опасност публичното мнение да бъде подлагано на провокации, даже бих казал, на шантаж," допълни Веселин Методиев.

Третото искане на ДСБ е незабавно да започнат политически консултации между парламентарните групи, представени в Народното събрание, за да се вземе окончателно решение по състава на тази комисия така, както е предвидено в закона.

Заместник-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова каза, че изнесената информация за предложения от СДС Георги Константинов за състава на Комисията по досиетата е откъслечна.

По думите й, ако е само това, че той е антикомунист, то няма основание за отхвърляне на кандидатурата.

От ДСБ заявиха готовност да подкрепят Георги Константинов за член на Комисията по досиетата, ако отговаря на условията за това.

От ДСБ заявиха, че нямат намерение да изтеглят своите кандидати.

"Няма да предприемем действия в услуга на БСП и тези, които не искат да има комисия," заяви Екатерина Михайлова, и допълни, че едно оттегляне означава точно това.