Няколко парчета талашит, една сателитна чиния, електромер, простор с пране, два дюшека и две походни легла. Така изглежда „катунът", който активисти на ВМРО начело с Ангел Джамбазки изградиха на площада между Министерски съвет, Президентството  и сградата на НС.

От ВМРО посочиха, че имат всички необходими документи - адресна регистрация за двама души. Ангел Джамбазки уточни, че е внесъл в Столична община документите, необходими по Закона за устройство на територията. От ВМРО са си харесали още територията около бившия мавзолей и в непосредствена близост до МС.

Джамбазки изтъкна, че двамата младежи, които ще живеят там, нямат собственост, от София са и няма къде да живеят. „Ще поискаме търпимост, ще поискаме и да ни узаконят", заяви Джамбазки и се закани да вдигнат и втори етаж на „сградата".

Заместник-председателят на софийското ВМРО подчерта, че основната идея е да се покаже как Законът за устройство на територията не се спазва. Той изтъкна, че има хора, които строят където си поискат, формират катуни и гета.

По думите му държавата избирателно не изпълнява закона. От ВМРО са категорични, че трябва да има абсолютно равенство пред закона и никой няма основание да претендира за привилегии въз основа на своя произход. ВМРО ще използват институции като Международния съд по правата на човека, ако постройката бъде махната, а документите не бъдат одобрени.

Джамбазки припомни решение на Европейския съд по правата на човека, който забранява изпълнение на решение, което да премахне така нареченото Батево гето. Европейски съд по правата на човека разпорежда хората от него да не бъдат гонени, докато не се намери къде да живеят.

Поводът за инициативата е, че Столична община все още не е взела решение за премахване на цигански катун в столичния квартал „Орландовци".

Партията ще строи по-солидна постройка от газобетон във Варна.

По повод недопускането от сръбските власти на българска група от ВМРО за поднасяне на цветя на паметника на Левски в Босилеград Ангел Джамбазки коментира, че поведението на сръбската държава е крайно недопустимо.

По този повод от ВМРО посочиха, че настояват премиерът Бойко Борисов да не приема сръбския си колегаМирко Цветкович. „Нито той е добре дошъл в България, нито Сърбия в ЕС, докато работят със сталинистки методи от 30-те години", изтъкна още Джамбазки. Той посочи, че ВМРО са организирали протест и срещу неговото идване.

От партията казаха още, че ще направят опит да отидат до Сърбия за 3-ти март.