Подкрепата за членство на Сърбия в ЕС задължително минава през защита правата на българската общност там. Това каза евродепутатът Ангел Джамбазки, който участва в международната научна конференция "България между Западните Балкани и Черно море - история и геополитика". Форумът се организира от Фондация "Нова посока" и Македонския научен институт.

Целта е изработването на конкретни документи, с които да бъдат подпомогнати българските власти по време на председателството по обявения приоритет за присъединяването на Западните Балкани към ЕС.

Джамбазки посочи, че Сърбия не може вечно да тъче на два стана и трябва да избере нейните геополитически интереси.
"Трябва да избере дали ще работи с нас и ЕС или други геополитически фактори, които винаги са имали интерес на Балканите", коментира той като визира Русия и Турция.

Сърбия отваря нови глави от преговорите с ЕС през декември

Сърбия отваря нови глави от преговорите с ЕС през декември

Все още се чака съгласие от всички 28 страни членки на ЕС

Джамбазки определи днешната среща на премиера Бойко Борисов в Белград като изключително важна и изтъкна, че ако страните от Западните Балкани не бъдат част от ЕС, то други държави ще се намесят и ще направляват политическите си процеси там.

"Когато казваме, че подкрепяме Сърбия за членство в ЕС, тази подкрепа трябва да минава само и единствено през защита правата и интереса на българската общност там", коментира Джамбазки.

Той припомни, че в ЕП вече е сформирана работна група "Западни Балкани", с която искат да подпомогнат българските власти по отношение на подготовката на българското председателство и присъединяването на Западните Балкани към ЕС.

Освен присъединяването друга важна тема, която ще бъде обсъдена по време на форума е миграцията.

"Крайно време ние да престанем да се самоподценяваме и да гледаме на ЕС и на собствената си роля само като консуматори и потребители на политика. Ние имаме възможности, ние имаме исторически корени и традиции това да формираме и направляваме политически процеси и това не е изхвърляне", каза още той.

Той напомни, че български общности има в Украйна, Армения, Молдова и навсякъде на Балканите и те могат и трябва да бъдат нашата връзка с тези държави за нашето по-добро сътрудничество.