Европейската комисия изпраща на България второ и последно предупреждение заради закъснялото въвеждане на спешния телефон 112.

Това е последната стъпка преди внасянето на случая в Съда на европейските общности. Същото решение е прието и за Румъния, съобщи БНР.

Припомняме, в средата на април стана ясно, че еврокомисията е задействала процедура срещу България заради забавянето на въвеждането на спешния телефон 112.

Еврокомисарят за телекомуникациите Вивиан Рединг призова България и Румъния да побързат с въвеждането и правилното функциониране на телефона за спешни повиквания.

"Подобен номер, който работи във всички страни от ЕС, е много важен, за да се гарантира сигурността на нашите граждани", посочва Рединг.

Въпреки че България през последните месеци отбеляза известен напредък във въвеждането на спешния номер, той все още не функционира на територията на цялата страна, припомнят от Европейската комисия.

Отговорност за въвеждането на единния спешен телефон има Министерство на държавнат аполитика при бедстии и аварии.

На 11 февруари 1971 европейски представители са взели решение да съществува такъв единен номер в съюза. Именно първите цифри на датата са станали цифрите за спешния телефон.

Номерът след това се развива и в други документи, като през март 2002 ЕС приема директивата за единната спешна услуга 112.

Във връзка с изграждането му у нас са ангажирани МДПБА, МВР, Министерство на здравеопазването, ДАИТС и БЧК.

Всяка институция отговаря за определен вид инциденти. МДПБА обслужва инцидентите, изискващи намесата на Гражданската защита, МВР поема инцидентите за полицията, МЗ - тези изискващи спешна помощ, БЧК съдейства за планинските спасителни операции и ДАИТС е ангажирана с техническото изграждане на комуникациите.

Центрове трябва да се изградят в 6-те района за икономическо планиране.
Системата трябва да е готова до края на 2008 година или началото на 2009 г.