Двустранните споразумения за строежа на проекта на „Газпром" - „Южен поток", сключени между Русия и държавите България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватска и Австрия противоречат на  правните норми на ЕС.
Това се казва в публикация на сайта ЕurАctiv.

В съобщението се посочва, че според становището на Европейската комисия, споразуменията трябва да бъдат предоговорени, като преговорите започнат от нула.

В изявление пред Европейския парламент директорът по енергийните пазари към ЕК Клаус-Дитер Борхард заяви, че двустранните сделки нарушават законодателството на Европейския съюз.

Комисията разгледа поетите междуправителствени ангажименти и стигна до заключението, че нито едно то споразуменията не е в съгласие с нормите на ЕС." - коментира Борхард.

„Поради тази причина ние казахме на тези държави, че имат задължение, произтичащо от разпоредбите на ЕС, както от тези на Енергийната комисия, както и че те трябва да поискат от Русия предоговаряне, за да бъдат хармонизирани тези договорености с европейското законодателство." - пояснява директорът по енергийните пазари..

Становището на ЕУк беше произнесено в деликатен момент за отношенията между ЕС и Русия заради събитията в Украйна, напомня ЕurАctiv.