Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се самоизолира, съобщава МВнР.

Причината е, че зам.-министър Петко Дойков е дал положителна проба за COVID-19 с бърз тест. Предстои да станат ясни резултатите от PCR теста му.

Захариева няма оплаквания, тя е в добро общо състояние и продължава да изпълнява служебните си задължения.

Въпреки че резултат от бърз тест не е основание за карантиниране, вицепремиерът незабавно се самоизолира, докато резултатите на зам.-министър Дойков не бъдат потвърдени, посочват от ведомството.

Столичната РЗИ незабавно е тествала вицепремиера с бърз тест, като резултатът й е отрицателен. Очаква се в края на работния ден днес да стане ясен и резултатът от нейния PCR тест.

МВнР по дипломатически път е уведомило делегациите на Северна Македония и Германия, тъй като Дойков участва в делегацията на вицепремиера Захариева в Берлин за тристранната среща в Берлин в понеделник.

Под карантина са поставени и членовете на цялата българска делегация, която беше в Берлин.

От външното министерство посочват, че вицепремиерът, членовете на делегацията й и екипажът на специалния самолет, са били тествани чрез PCR тест преди заминаването, като резултатите на всички са били негативни. Днес целият екип на министъра ще бъде тестван още веднъж с бързи и с PCR тестове.