Крайно време е да спрем да разделяме държавата на каквито и да е фили и фоби. За това призова от парламентарната трибуна външният министър Екатерина Захариева. Според нея трябва да се сложи край на поставянето на разделителна линия.

Българското правителство има желание да бъде приятел с Русия, стана ясно още от думите й. Външно министерство не оспорвало изхода от Втората световна война, такива тези били интерпретации. Не се подлагат на съмнение извършените от този режим престъпления към човечеството и военни престъпления, обясни първият ни дипломат декларацията на повереното й ведомство, разбунила българо-руските отношения.

Декларацията на МВнР е насочена към конкретно действие. Според нея става дума за организиране на проява, внушаваща едностранна и некоректна интерпретация по отношение на тълкуване на фактите от нашата история. Проблематична била и датата на организиране на изложбата. Ако беше на 9 май, нямаше да реагираме, изтъкна Екатерина Захариева. Тя припомни, че отдавна държавата ни е обявила комунистическия режим за престъпен. Затова и позицията на МВнР по случая не би трябвало да пречи на приятелските ни отношения с Русия.

МВнР трябва да реагира, когато има опити за чужда намеса във вътрешната политика на страната, смята външният министър. Когато защитаваш позиция в защита на националния ти интерес, другите трябва да те уважават повече, допълни още тя.