Гражданските организации "За да остане природа в България", "За зелен рестарт" и инициативния комитет "Зелени Закони" предложиха на Министерски съвет да създаде специален комитет за наблюдение на изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Вносителите на писмото настояват да се гарантира участието на широк кръг от социални и икономически заинтересовани страни, както и представители на гражданското общество. Целта е да се осигури външен поглед и гаранции, че възстановяването ще бъде реално зелено и справедливо, и ще допринася както за икономическо развитие, така и за възстановяване на природата.

От неправителствените организации припомнят, че все още не е ясно какви ще са механизмите, гарантиращи външно наблюдение на национално ниво върху изразходването на европейските средства след одобряването на Националния план за възстановяване и устойчивост. Самият Регламент на плана не конкретизира изискване за такъв орган, но дава рамка за отчитане приноса на заинтересованите страни.

Няколко държави членки сред които са Естония, Латвия, Словакия, Полша, Унгария вече планират да създадат свои комитети за мониторинг. Времето, в което , е подходящо за разработване на правилата и сформиране на подобна структура за наблюдение, с което да се гарантира прозрачност и диалог.

Лорер: Първите средства по Плана за възстановяване ще дойдат през лятото

Лорер: Първите средства по Плана за възстановяване ще дойдат през лятото

България ще изпрати плана в Брюксел до края на седмицата