Еуфорията около варианта втората тръба на газопровода "Турски поток" да премине през България е прибързана и политически инспирирана.
Такава позиция изрази пред днешната конференция на Атлантическия съвет енергийният експерт Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия.

Засега няма официално решение на компанията "Газпром" за трасето, информацията за включването на България в маршрута дойде от статия на руския в. "Комерсант".

Според данните, публикувани от вестника, руската страна планира през България да премине целият планиран обем от газа за Европа, което означава да се използва пълният капацитет на газопреносната ни мрежа от Люлебургаз до Провадия. Това означава трасето да бъде блокирано за други доставчици, което влиза в явно противоречие с европейските изисквания за диверсификация на източниците и прави проекта неизпълним.

Наред с това, към момента на практика няма втора тръба. Засега "Турски поток" представлява единствено тръбопровода по дъното на Черно море, а за "Турски поток 2" липсва тръба дори в морския участък.

По думите на експерта, реализацията на проекта би била предателство срещу интересите на страната заради абсурдната арбитражна клауза в договора за транзит с "Газекспорт", посочваща като място за решаване на спорове арбитражния съд на Московската търговско-промишлена палата.

Това лишава България от възможност да получи правосъдие при спор с руската страна.

"Това е де факто отказ от търсене на права, което на практика ни лишава от възможността за активиране на клаузата "плати или пренеси" (ship or pay) - в случая на прекратяване на договора, за което имаме нотификация от "Газекспорт". А това са милиард и двеста милиона долара! Дори бившите съветски републики отдавна престанаха да ползват Москва като място за решаване на спорове с руски компании. Питам - кой ще поеме отговорност?" - коментира Илиян Василев.

Договорът, оставящ интересите на България под юрисдикцията на руски съд, е подписан през 2006 г. от Румен Овчаров. Оттогава никое от отговорните лица в държавата не е направило опит да предоговори клаузата.

Днес в Представителството на ЕК у нас се проведе конференцията "Енергийната независимост на България - важен фактор за повишаване на енергийната сигурност на европейския съюз", организирана от Атлантическия съвет на България.

Депутати доволни, че "Турски поток" не ни подминава

Депутати доволни, че "Турски поток" не ни подминава

Голямата заплаха, че ще бъдем заобиколени, не се случи