Експерти от три министерства готвят компенсации за пенсионерите, получили по-малка пенсия през януари, съобщиха от социалното ведомство.

В работната група участват служители от Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите и Националния осигурителен институт. Те са автори на механизъм за компенсиране на всички пенсионери, чиято преизчислена пенсия заедно с ковид добавката от 60 лв. формират по-ниска сума спрямо получаваната от тях до края на 2021 година. Това беше договорено на среща между представители на трите институции днес.

Целта е да се компенсират всички случаи на намаление на дохода на пенсионерите за януари и следващите месеци. Изплащането им ще започне с пенсиите за февруари, когато пенсионерите ще получат и компенсациите за януари и февруари.

Каримански очаква през февруари да се компенсира разликата за някои пенсии

Каримански очаква през февруари да се компенсира разликата за някои пенсии

В миналия парламент била предложена социална добавка от 120, сега - 60 лева

Парите ще бъдат осигурени по бюджета на Държавното обществено осигуряване. Общият разход за пенсии и добавки през 2021 г. е с над 2,2 млрд. лв. по-висок в сравнение с разхода за 2020 г.

От днес Националният осигурителен институт започна изплащането на пенсиите за първия месец на 2022 година заедно с месечната ковид добавка от 60 лв. С това плащане пенсионерите ще получат и увеличението на пенсиите си за периода 25-31 декември 2021 г. след тяхното преизчисление, което влезе в сила на Коледа.