В европейския дневен ред Западните Балкани влязоха във фокуса по време на българското председателство и тук ролята на България беше голяма. Това заяви за News.bg евродепутатът от ЕНП Емил Радев на старта на френското председателство на ЕС и в контекста на темата за присъединяването на Западните Балкани към общността. Именно по време на българското председателство усилено започна да се говори за тяхното присъединяване. България винаги е била "за" присъединяването на Западните Балкани, подчерта Радев като уточни, че трябва да се изпълняват постигнатите договорености в хода на преговорите за членство в ЕС.

Евродепутатът припомни, че Гърция над 20 години води спор със Северна Македония за името. Емил Радев поясни, че България не препятства присъединяването на Западните Балкани към ЕС. За нас е много добре държавите от Западните Балкани да се приобщят към голямото европейско семейство, за нас е много по-добре нашите съседи да са също държави членки, допълни той. Така икономическите и културни връзки между страните ще са по-задълбочени.

Не можем да правим компромис с постигнати вече договорености, уточни българският представител в ЕП. Това, което се иска от Република Северна Македония, е да ги спазва, подчерта Емил Радеви и изрази съжаление за провокациите срещу страната ни.

КСНС консенсусно: Не срокове, а реални резултати от Р Северна Македония

КСНС консенсусно: Не срокове, а реални резултати от Р Северна Македония

Радев: Четири години Македония не прави нищо по изпълнение на поетите ангажименти

Опитите да се говори за македонско малцинство в България за опасни, по думите му. Поредното преброяване в страната ще покаже, че у нас няма македонско малцинство. Евродепутатът критикува срещата на президента на Северна Македония с ОМО Илинден - организация, която не е регистрирана у нас. За него това е провокация.

Според него отношенията ни с югозападната ни съседка остават неясни за западните ни партньори, но преди години те не разбирали и проблема за името между Гърция и Македония. За Запада по-важни са сигурността в региона, както и икономическите връзки. В ЕП, по думите му, зелените и социалистите настоявали за бързо присъединяване на Северна Македония. Не можем да правим компромиси с нашата история и идентичност, категоричен бе Емил Радев.

Ковачевски: Няма да преговаряме за нашите идентичност и език

Ковачевски: Няма да преговаряме за нашите идентичност и език

Разговорите с България все пак ще продължат, каза лидерът на СДСМ