Темата за енергетиката нажежи пленарната зала в парламента.

Депутатите подхванаха на първо четене Закона за енергетиката. Предлаганите промени въвеждат 5 % такса във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" от приходите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Булгартрансгаз.

Подобно предложение е обсъждано още при създаването на фонда през 2015-та година. Вноската се въвежда с цел да се разшири приходната база на фонда с оглед либерализацията на пазара.

В последната година се наблюдава намаляване на цената на свободния пазар на енергия, което налагало по-високи разходи за фонда с цел покриване на разликите между пазарната и преференциалните цени и цените по дългосрочните договори.

Докога ще превръщаме държавната енергетика в дойна крава, скочи социалистът Таско Ерменков. В момента кърпим фонда, недоволен е той.

Депутатът от левицата заподозря, че мярката се предлагала, защото над ГЕРБ тегнел духът на зимните протести, които свалиха първия кабинет на Бойко Борисов. Според него не се поставяли на равни начала държавната и частната енергетика.

Мартин Димитров от РБ не хареса, че се отричала започналата реформа в енергетиката. "Успяхме да направим важни мерки в енергетиката", категоричен бе той.

586 милиона лева дефицит нa НЕК ни остави кабинетът Орешарски, заяде се реформаторът. Сега значително бил намален този дефицит на 216 милиона лева. 39 милион лева е печалбата на компанията.

Атакистката Магдалена Ташева пък се притесни, че пак ще се облагодетелстват американските централи.

Тя настоя премиерът Бойко Борисов да каже колко комисионна е прибрал за това, както тя се изрази: "токсично законодателство". Ташева се ядоса, че не се вземали такси от ЕРП-тата.

Националистката призова да не се наливат пари в американските офшорки. Това лобистко законодателство трябва да се отхвърли, поиска още Ташева.

Делян Добрев от ГЕРБ се нае със задачата да й обясни, че с тези пари от фонда няма да се подпомагат американките централи.

"До кога ще продължаваме да робуваме на тези два енергийни вампира", попита отново Магдалена Ташева.

Нямаме оценка на въздействието как това предложение ще се отрази на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Булгартрансгаз, включи се в дискусията и червеният депутат Драгомир Стойнев. По думите му, при създаването на фонда се обяснявало как той ще реши всички проблеми в енергетиката. 

"Защо ние облагаме само държавните предприятия?", недоумява социалистът. Стойнев попита как реформаторите подкрепят облагането с данъци на държавни предприятия. "КЕВР не си е свършила работата", смята още депутатът. 

Ако се приеме това предложение, според Стойнев, потребителят щял да плаща два пъти за едно и също нещо. "Това е неприемливо", категоричен бе той.

Освен това с идеите в закона се нарушавала независимостта на дружествата. Червените ще гласуват "въздържал се" на първо четене. На второ щяло да има подкрепа от страна на социалистите.

След дебатите законът мина със 104  За, 13 против и 11 въздържал се.