Отношение по изказването на турския президент Реджеп Ердоган, което възмути АБВ взе външният ни министър Даниел Митов. Той написа това в профила си във "Фейсбук". Според него, държавният глава не е говорил за референдуми и уважава чуждите граници, но е имал предвид емоционалната си привързаност към турците в различни държави, сред които и България. 

Припомняме, че се появиха информации, че турският президент иска референдум за Западна Тракия. Имал претенции към Кърджали и Варна. В коментара на Ердоган се поставял под въпрос Лозанският мирен договор от 1923 година. 

От АБВ са смутени от оглушителното мълчание на външно министерство, след като Гърция реагирала остро на претенциите на Ердоган към нейни територии. Трябвало да изискаме точно копие на речта на турския президент. Трябвало да се възмутим и на териториалните му претенции.

Митов заяви, че внимателно се е запознал с точния превод на казаното от президента Ердоган при откриването на учебната година в турския град Ризе. По думите му, действителните думи на президента много се различават от появилите се интерпретации в медиите. 

"Независимо от това интерпретациите на някои медии станаха повод за изявления на български партии и отделни политици. Предлагам им да се запознаят внимателно с конкретния текст, преди да изискват официалната реакция на българското правителство, тъй като в своята реч г-н Ердоган прави ясно разграничение между държавните граници в региона, които той казва, че уважава, и тъй наречените граници на неговото сърце

С други думи г-н Ердоган говори за емоционалната си привързаност към тъй наречените от него сънародници в различни страни, сред които споменава Грузия, Азербайджан, Сирия, Ирак, страните от Централна Азия, Гърция, България и стига чак до Сибир, където имало следи от неговите предшественици." - пише Митов

Той обаче допълва, че това, което би могло да ни тревожи, е очевидното несъвпадение на границите на Република Турция с границите на сърцето на нейния президент.

"Бих желал да заявя по този повод е, че никой отговорен политик не трябва да поставя под съмнение съвременните граници между държавите в региона. Това е недопустимо. Границите са окончателни и всички държави в региона са се ангажирали да ги спазват чрез международни договори." - заключава той.