Има консенсус за продължаване на пътя към ЕС за Албания и Република Северна Македония. Това обяви премиерът Бойко Борисов след видеоконферентна среща на върха ЕС - Западни Балкани в обхвата на Хърватското европредседателство. За да не се спекулира с тезите премиерът Борисов цитира точки от декларацията, с която е завършил съветът. В т. 3 се предвижда 3.3 млрд.евро незабавна подкрепа за здравния сектор на Западните Балкани. За социалноикономическо възстановяване се предвижда пакет от 730 млн. евро и отделно 1.7 млн.евро на ЕЦБ за Западните Балкани.

Борисов подчерта, че в декларацията - т.9 - ЕС напълно подкрепя приобщаващото сътрудничество със Западните Балкани, но се подчертава нуждата от прилагане на договорите за добросъседство с осезаеми резултати. Това остава важно, бях подкрепен, посочи Бойко Борисов по въпросната т.9 и благодари на колегите от Литва, Латвия, Гърция, Румъния и др.

Той помоли съседката ни да се назовава по точно този начин, който е посочен и в Преспанското споразумение - Република Северна Македония. В контекста на напрегнатите отношения от последно време между България и Северна Македония и прекъсването на работата на комисията, Борисов посочи, че се отнасяме с разбиране, включително и за това, че са в предизборна кампания и "патриотизмът им се отприщва, но там се правят недопустими изказвания".

От някои от тях искрено го заболяло - за това, че България е фашистка държава, не е спасила македонците, а само българските евреи, призна Борисов: Това е гавра на българския подвиг, с българската църква, с хората, които са лягали на релсите, за да не допуснат влаковете с над 50 хил. евреи."

На въпрос не е ли време да ударим по масата, премиерът Борисов посочи, че ние сме в Европа и работим по документи. "Ние нашата работа сме си я свършили, готови сме да помогнем, но сме и казали какви са нашите условия. То (влизането в ЕС) не е по желание, ако нещо не ти харесва - не го правиш, обясни Борисов и допълни, че най-братски съвет е дал на македонците да не поставят неизпълними условия и "да използват тази писта - един път им каца на рамото."

"Как да излезем и какво да кажем? Най-накрая да кажем, че сме македонци", попита Борисов.