Европейският съюз изчерпва ресурса си да приема мигранти. Това заяви евродепутатът Андрей Новаков по време на дискусия за миграцията, организирана от БТА Хасково.

Той се обяви за намиране на общоевропейско решение за проблема с нелегалната миграция. В момента, по думите му, ЕС разчита на силна външна политика, за да се справи с този проблем. В същото време, както поясни българският представител в ЕП колкото и пари да влага ЕС в трети страни, това не спира мигрантите. Новаков е категоричен, че всяко евро, вложено в Европол и Фронтекс, дава резултат. Той си пожелава ЕС да не е икономически гигант и политическо джудже.

Темата за миграцията е една от темите, която разделя гражданите и страните в ЕС от последните години, смята и Ева Майдел. Според евродепутата тази тема е показала, че по нея най-трудно ще се постигне съгласие в общността. Не можем да допуснем повторение на ситуацията от 2015 и да допуснем неконтролируемо нахлуване на мигранти на територията на ЕС.

Майдел очерта трите аспекта на пътя на мигранта: преди да стигне до границата, когато е на границата и какво се случва там и когато премине границата и какво става след това. Според нея Турция използва мигрантите за натиск върху ЕС. Държавите членки искат да пресекат незаконната миграция, убедена е тя.

Ева Майдел се обяви за единни европейски правила като вземем добър пример от други държави. Трябват ни много ясни правила кога един гражданин може да бъде депортиран и кога един гражданин може да бъде допуснат на територията на една страна, изтъкна евродепутатът. Според нея трябват по-специфични програми за интеграция на мигрантите, за да се стимулира социалното взаимодействие между тях и европейските граждани.

Темата миграция поражда псевдоидеологически разделения, смята и Радан Кънев. ЕС е много богат, по думите му, отделни държави също са богати и това ги прави привлекателни за миграните. ЕС е сигурна земя, поясни българският представител в ЕП. Той отчете, че в ЕС влизат джихадисти, но и мигранти, които допринасят за икономиката на ЕС, както и такива, които искат да се възползват само от социалните системи на европейските държави. Всяка държава има административна машина, с която да се справи с миграцията, смята той, но попита колко силна е европейската машина, за да се справи с този проблем.

Областният управител на Хасково Катя Панева, посочи, че Хасково има една отворена граница с Гърция и външна граница за ЕС с Турция, от където минават потоци мигранти. Тя ни прави по-уязвими, призна тя. Затова е важен контролът. Темата изисква бързи и адекватни решения, изтъкна Панева.

Кметът на Хасково Станислав Дечев уточни, че Хасково се е развил като град благодарение на миграцията през 20 век. В града са се заселили македонски и тракийски бежанци. Сега обаче младите хора бягат не само от града, но и от страната. Той иска месната власт да работи така, че младите и амбициозни хора да се върнат тук. Бъдещето е в нашите ръце, отсече Дечев.

Германия ще привлича 400 000 работници от чужбина ежегодно

Германия ще привлича 400 000 работници от чужбина ежегодно

Така ще се бори с демографския дисбаланс и недостига на работна ръка