Около шест милиарда евро за превенция от бедствия и аварии отпуска Европейският съюз за всички страни-членки. Това обяви еврокомисар Кристалина Георгиева по време на пресконференция в Шератон.

Тя изтъкна, че в много страни парите от тези европейски фондове се усвояват бавно. Целта на Георгиева като еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи е да засили подготовката на кадри, така че всички страни членки да осъзнават огромното значение на превантивните мерки.

От следващата година всяка страна-членка ще направи така наречената оценка на риска, тоест да прецени в собствените си условия кое бедствие представлява и най-голяма опасност, обясни тя. От думите й стана ясно, че в Европа най-голяма опасност има от наводнения, земетресения и резки климатични изменения.

От 1998г. до момента тези бедствия са нанесли щети в ЕС на стойност около 150 милиарда евро, а около 100 000 души са загинали. Според еврокомисар Георгиева за съжаление тенденцията е тези цифри да се увеличават.

В България най-голяма опасност има от наводнения, свлачища и в известна степен от горски пожари, каза тя.

Кристалина Георгиева обаче посочи, че това, което виждаме в последно време, е много положително, тъй като работата на министър Томислав Дончев вече дава резултати. Тя допълни, че усвояването на средства от еврофондовете се увеличава.
Освен това работата на място с общините и хората, които трябва да подготвят проектите, е станала по-ефективна, отбеляза еврокомисарят.

На форума присъства и вътрешният министър Цветан Цветанов, който съобщи, че средства на стойност около 6-7 милиона евро ще бъдат отпуснати по линия на трансграничното сътрудничество с Румъния. Те ще бъдат използвани за купуване на нови пожарни, облекла и екипировка на българските пожарникари.

Цветанов изтъкна като особено важен приоритет партньорството със съседните на България страни по отношение на превенцията от бедствия и аварии.

Министър Цветанов поздрави представителите на БЧК, които по думите му винаги са един надежден партньор във всяка една инициатива. Той обаче не пожела да коментира сигналите и документите, които от РЗС непрекъснато оповестяват по негов адрес.
Министър Цветанов посочи, че центърът на вниманието не трябва да се фокусира над подобни теми.