Защо Европейският съюз (ЕС) дава 6 млн. евро на България за укрепване на македонско-гръцката и на българо-сръбската граница? Не е ли това предпазна клапа за преминаването на бежанци към Европа, а ние бавно и славно се превръщаме в буферна зона?

С тези реторични въпроси евродепутатът Илияна Йотова коментира на пресконференция в партийната централа въпроса с поисканата от премиера помощ за охраната на границите ни.

Тя се пошегува, че ще трябва да отчупи „връхчето на шлемчето”, тъй като тези пари, които се отпускат от ЕК, не са извоювани от Борисов. „Срамота е, че през 2011 г., когато трябваше да се защитава бюджетът на България по тема граници и убежища, ние допуснахме смешната сума от под 100 млн. евро както за охрана на нашите граници, така и по темата сигурност”, заяви евродепутатът.

Освен това се оказва, че при изготвянето на финансовата рамка 2012-2013 г. тогавашното правителство не е успяло да защити допълнителни суми. „Не ме убеждавайте, че допълнителна помощ от 6 милиона ще реши нашите проблеми”, категорична бе Йотова.

Според евродепутата и тези пари нямало да бъдат възможни, ако не е била тяхната намеса в Европейския парламент, благодарение, на която и двете държави - България и Румъния, фигурират в общата политика за охрана на границите.

Документът беше направен само за Шенгенска Европа и изключваше поне три държави – България, Румъния, Хърватия. Така, че нещо се пропука в този шлем поне по тази тема. Що се отнася до голямата тема за миграцията и бежанците, България продължава да се държи сякаш тази политика не я интересува и да слуша само началниците. Един ден ще берем горчивите плодове на тази политика”, предупреди Йотова.