Министерството на външните работи успешно евакуира от Афганистан дългогодишния местен служител - административен секретар, на посолството ни в Кабул и 15-членното му семейство.

Амруддин Хакшенас е първият афганистански гражданин, за чието изтегляне страната ни помогна по линия на приетото на 26 август решение на Министерския съвет за приемане на общо до 70 афганистански граждани и техните семейства, които са работили към посолството ни или са били в служебни отношения с ЕС, НАТО или със структурите на ЕС и НАТО в Афганистан.

Амруддин Хакшенас е назначен в дипломатическата ни мисия в Кабул през 1981 г. Благодарение на неговите усилия имотът на държавата ни в Кабул е опазен по време на критични моменти от развитието на Афганистан през последните 30 г., поясняват от МВнР.

Даваме убежище на до 70 афганистанци

Даваме убежище на до 70 афганистанци

Те са работели в посолството ни в Кабул

По тази причина през 2003 г. той е награден и с най-високото отличие на МВнР за чуждестранни граждани "Златна лаврова клонка".

Изтеглянето на Амруддин Хакшенас и семейството му е било организирано от Ситуационния център на ведомството, като в него са участвали редица структурни звена в МВнР и дипломатически представителства на България в чужбина, включително посолството ни в Пакистан и задграничните ни представителства в Брюксел, както и международни партньори и съюзници на България. Външното ни министерство им благодари за оказаното съдействие и проявената солидарност.

Ведомството продължава да подкрепя Амруддин Хакшенас у нас в рамките на компетенциите си и благодари на останалите български институции, които в момента помагат на него и семейството му.