След края на изслушванията на Меглена Кунева в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите депутати от най-големите парламентарни групи в Европейския парламент са изразили много добри впечатления, предаде БНР.

Единственият провокативен въпрос, зададен по време на тричасовите изслушвания,  според самите евродепутати се превърна в повратна точка за цялото представяне на Меглена Кунева.

Цитирайки посоченото в нейната автобиография, че е била водеща в Българското национално радио и автор на филмов сценарий, британският либерал Уилям Нютън Дън я попита защо не е в шоу-бизнеса и какво я води към европейската политика. Меглена Кунева описа подробно документалния филм „Разкази за убийство", правен във времето на мораториума върху смъртното наказание у нас и за убежденията с които е представяла съдбите на осъдените в момент, в който за мнозина в България смъртната присъда беше в реда на нещата.

Обичам да имам кауза", каза Кунева и посочи като такава и опита си в националното радио, който по думите й й е дал много.

Като логична следваща кауза, на която се е посветила, тя посочи европейската интеграция на България и каза на евродепутатите, че й е странно да е сред тях сега, защото много пъти през годините е искала да ги види по-близо до хората в страни като нашата.

След думите й, че се надява днешният им разговор да е част от този процес, последваха бурни аплодисменти, което е доста встрани от  обичайната практика в Европейския парламент, коментира БНР.

След изслушванията представители на трите най-големи групи - Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти и Либералите, коментираха, че Кунева е показала подготвеност, решителност, характер и визия, които практически й гарантират одобрението на евродепутатите