По никакъв начин не може да се каже, че Европа е превила гръбнак пред Ердоган. Така коментира външният министър Даниел Митов в предаването на БНТ "Панорама" постигнатото споразумение за мигрантите.

Той обясни, че преговорите между ЕС и Турция са били необходими, за да се създаде система за контрол върху външните граници на ЕС в Югоизточното направление, както и система за контрол на миграционния поток. В този смисъл българският първи дипломат смята, че основите на механизма за контрол на бежанската вълна са били положени днес.

По българско настояване в споразумението между ЕС и Турция е била включена третата точка – т.е. Турция да предотвратява миграцията заедно с всички европейски страни и се задължава да не допуска създаването на алтернативни маршрути нито по сухопътната граница, нито по морските граници или през Черно море.

Нашето второ искане беше споразумението за реадмисия с Турция да започне да се изпълнява преди евентуална визова либерализация. Хубавото в това споразумение е, че визовата либерализация ще бъде въведена, ако са изпълнени всички условия, а те са 72 и реадмисията е едно от тях.

По думите му не говорим за страхове, а за връщане на контрола върху ситуацията. Европа трябва да си върне контрола и да изгради механизми, които да казват какво се прави във всяка една ситуация, убеден е той.