В рамките на участието си в Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург министърът на вътрешните работи Валентин Радев се срещна с Джулиан Кинг - комисар по сигурността към Европейския съвет. Двамата обсъдиха приоритетите на ЕС в областта на вътрешната сигурност. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Българското председателство ще работи в тясно сътрудничество с екипа на комисар Кинг за постигане на устойчиви резултати за повишаване сигурността на гражданите на ЕС - увери министър Радев.

Двамата споделиха мнението, че още сега трябва да стартира дебатът за това как да се постигне по-добрата ефективност на информационния обмен. Държавите членки трябва да бъдат насърчени да изпълнят изискванията на Директивата за резервационните данни на пътниците и да използват този инструмент в противодействието на организираната престъпност и тероризма.

Превенцията на радикализацията, взаимната съвместимост на информационните системи и сигурността на киберпространството са сред ключовите теми, по които ще работи Българското председателство.