Снимка Много моля, Васко вече е минало, Азис Траянов Боянов е официално неговото име - представи лидерът на национално движение “Евророма”Цветелин Кънчев водача на листата на партията във Варна.

Днешният национален съвет избра фолкзвездата и за почетен председател на движението.
Цветелин Кънчев пое поста шеф на предизборния щаб, а върховният форум на “Евророма” единодушно реши да се явяват на изборите самостоятелно. Критериите за издигане на кандидат-депутати според Кънчев са “ценз, опит и звезда на челото”.

Помолен да коментира последното изискване, той обяви, че “звезда на челото” е нещо различно от памперс в гащите и включва харизма, комуникативност, интелект и други неща.
Според Кънчев изтъркано клише е определението за кандидатите “честен, свестен и известен” и партията му се стреми да избяга от него.
Ръководството на "Евророма", чийто зам.-председател от днес е Юлиана Кънчева, според шефа на предизборния щаб вече отговаря на всички изисквания на Пакта за стабилност на ЕС – над 30% българи, над 30% жени.

Сред българите са бившият шеф на Здравната каса Митко Петров и председателят на Районния съд в Сандански с 10-годишен стаж Илия Янев. Осем от областните лидери на партията са българи, жените са две.РзЛ Две национално образователни програми прие днес Националният съвет на “Евророма”.
Първата засяга само ромските деца, а втората е насочена към всички деца от социално слаби семейства. Според Цветелин Кънчев за бедни те признават всички, които живеят с доходи по-ниски от 300 лева. “Евророма” инициира създаването на национален образователен фонд, като Кънчев се ангажира партията да осигури 50% от средствата в него.
Той обеща на 1 юни – Деня на детето, да оповести откъде ще дойдат обещаните 210 хил. долара за стимулиране на ромското образование.
Съгласие с програмата на Евророма ще е единственото условие за евентуални следизборни коалиции, заяви Кънчев и добави, че либералният център е привлекателен партньор за тях.

На въпрос на news.bg за отношението на партията към останалите ромски формации, Цветелин Кънчев обясни, че е предлагал обединение още преди година, но не се сърди, че е срещнал отказ. Той одобрява присъствието на ромски партии и в ляво, и в дясно, като определи това като връщане на заем.

Толкова години циганските гласове вкарваха българи в парламента, не е лошо и някое ромче да стане депутатче с българските гласове, коментира шефът на предизборния щаб.
Ромските формации, съюзили се с БСП и СДС, той определи не като партии, а като семейства и обяви, че в “Евророма” членуват братът на лидера на движение “Рома” Тома Томов и вуйчото на шефа на “ДРОМ Илия Илиев.

До 20 май ще станат известни имената в листите на партията за изборите. Що се отнася до събраните до момента подписи за регистрация в ЦИК, Кънчев бе лаконичен и загадъчен: “Събрали сме необходимите подписи плюс ДДС”.