Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) предупреди България да не депортира уйгури в Китай, тъй като това би означавало, че е нарушила Европейската конвенция за правата на човека, предаде AFP.

"В случай че бъдат върнати в Китай", това би съставлявало нарушение на член 2 (право на живот) и член 3, потвърди ЕСПЧ в решение си.

"България е обект на условна присъда", заяви говорител на съда.

През януари 2018 г. съдебната система на Съвета на Европа със седалище в Страсбург временно поиска от българското правителство да спре всяко експулсиране докато не излезе решението на съда.

Петимата първоначални кандидати са съобщили на ЕКПЧ през 2018 г., обвинявайки българските власти, че искат да ги експулсират от съображения за национална сигурност в Китай, където се твърди, че са изложени на риск от смърт или малтретиране. Те са пристигнали в България през юли 2017 г., след като прекарали няколко години в Турция.

Оттогава двама от жалбоподателите са напуснали България самостоятелно, поради което решението на ЕСПЧ не се отнася за тях.

Експерти и организации, защитаващи правата на човека, обвиняват Пекин, че е интернирал в Синдзян, обширен регион в северозападен Китай, един милион мюсюлмани, главно от турски език уйгурски етнос, в лагери за превъзпитание по политика.