С политически решения се наруши балансът в пенсионната система. Това заяви служебният социален министър Гълъб Дoнев в сутрешния блок на БНТ.

Той обясни, че винаги, когато в пенсионната система има политически вмешателства, се получават изкривявания. Системата не е сбъркана, но когато има неправилни решения за определяне размерите в зоната на ниските пенсии, се получават дисбаланси, посочи служебният социален министър.

По думите му трябва индивидуално да се преценява всеки един казус, тъй като и осигурителния стаж, и осигурителният доход влияят върху размера на пенсията. Хората да държат да бъдат осигурявани върху реалния размер на работната заплата, за да не се получават изкривявания, настоя Донев.

Това, което се предлага в момента от различните политически партии е да бъдат преизчислени пенсиите с нов осигурителен доход от 2018 г. Това щяло да доведе до нужда от допълнителен финансов ресурс в системата, а тези средства в бюджета на ДОО ги няма, обясни Гълъб Донев. Бюджетът на ДОО е балансиран благодарение на държавния бюджет.

Трябва да се наложат други критерии и показатели, за да се изчистят дисбалансите за пенсиите, настоя министърът, като обясни, че нито един социален министър не би казал, че увеличението на пенсиите от 5% е достатъчно. Ако един пенсионер е взимал досега 300 лв., ще взима 304.50 лв., т.е. увеличението е с 4.50 лв.

Според него антикризисните мерки са допринесли да се изсветлили част от икономиката, въпреки затварянето на бизнеси. Безработицата е 5.23%, но има нещо обезпокоително - има свободни работни места, за които няма подходящи кандидати.