"Експертите и специалистите прогнозираха, че нахлуването на руската армия ще се ограничи само до самообявилите се републики Донецка и Луганска народни републики и ЛНР, които са само една малка част от Донбас, но е видно, че плановете и стратегията са за овладяване и на Киев".

Това заяви в предаването "Офанзива" по Нова нюз ген. Димитър Шивиков, бивш командир на 61 Стрямска механизирана бригада, командир на батальон по време на мисия в Ирак и национален командир на 18-ия ни контингент в Афганистан. 

Путин официално започна война срещу Украйна
Обновена

Путин официално започна война срещу Украйна

Очевидци съобщават за взривове в украински градове…

По думите му от началото на войните изобщо, овладяването на главния град е цел, с което се показва контрол на цялата държава, така е и сега в Украйна. Ген. Шивиков отбеляза, че при реални военни действия обстановката е динамична и международното право може да се окаже само на хартия.

"Предимството е на руската армия, защото е натрупала боен опит във войните в Чечения, където отново се сражаваше в столицата Грозни. Целите са административни сгради, президентство, пощи, телевизии, електроценнтрали. Обекти като водохранилища, електроцентрали са от особена важност", коментира той.

Руски военни окупираха селища в областите Луганска, Кримска и Марковка

Руски военни окупираха селища в областите Луганска, Кримска и Марковка

Местната администрация е на поста си

Ген. Шивиков изтъкна, че със сигурност действат и специални екипи в тила на украинската армия.

Според него украинците са подценили възможността Киев да бъде нападнат и е било възможно по-добре да се организира отбраната на града. За ген. Шивков руската армия следва своите цели и има доста свобода на маньовър - подхождат и навлизат от север, от Беларус, обкръжават украинците с паравоенни групи.

Ген. Шивиков добави още, че не очаква придвижване (на руските части) към границата на Молдова. Русия цели смяна властта в Киев, каза още той.

Русия затвори въздушното си пространство за България, Полша и Чехия

Русия затвори въздушното си пространство за България, Полша и Чехия

Позовава се на недружелюбните действия на авиационните власти на тези страни

Според бившия служебен военен министър в кабинета "Янев" Георги Панайотов, който също гостува на предаването, руският президент Владимир Путин иска да възкреси величието на Съветския съюз (СССР) и да накара света да се страхува от него, както е ставало.

Панайотов изрази увереност, че Путин няма да може да спечели сърцата и умовете на украинците. "Той може да ги обстрелва, да превзема военни бази, улици и градове, но сърцата и умовете на украинците няма да може да превземе" категоричен бе Панайотов.

Той добави, че украинците искат да са свободни и няма да се подчинят на чужд диктат. Георги Панайотов коментира и желанието на Финландия и Швеция да установяват все по-тесни контакти с НАТО. "Това е в резултат на политиката на руския президент Владимир Путин, а НАТО и Западът се консолидират. Включително се възкреси дебатът в страни като Швеция и Финландия - традиционно неутрални, за евентуално членство в НАТО", коментира бившият служебен военен министър.