Военният и вътрешният министри - Георги Панайотов и Бойко Рашков инспектираха ремонтните дейности на оградата на българо-турската граница, съобщиха от Министерството на отбраната.

Двамата бяха между землищата на селата Сладун и Маточина. В момента възстановителните работи на участък, разрушен от наводнение, се извършват от военнослужещи от 55-и инженерен полк.

Двамата министри подчертаха доброто сътрудничество между военни и граничари при изготвянето на плановете и извършването на ремонта. Правителството е отпуснало 5 млн. лв. за възстановяване на всички компрометирани участъци по съоръжението до края на годината. Двамата изразиха увереност, че всички ремонтни дейности ще бъдат приключени в срок.

Министърът на отбраната Георги Панайотов и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков бяха категорични, че именно възлагането на ремонтните дейности на военнослужещите е гаранция, че с отпуснатите средства няма да бъде злоупотребено. "Посредством координацията между двете министерства не просто се усвояват средства, а се върши работа. Съоръжението се възстановява, без каквато и да е възможност за злоупотреби. Имаме работа и ще си я свършим", категоричен бе министър Георги Панайотов.

Той припомни, че от 1 ноември в помощ на дейностите по охрана на държавната граница се включиха над 350 военнослужещи от Сухопътните войски с над 40 единици специализирана техника.

Вътрешният министър изтъкна, че са поискали помощ от армията, защото голяма част от капацитета на жандармерията ще охранява изборните книжа и машини. "Министерството на отбраната ни оказва неоценима съдействие", подчерта вътрешният министър Бойко Рашков.

Двамата бяха категорични, че в момента не се отчита тревожен мигрантски натиск, но с оглед на благоприятните метеорологични условия и политическата обстановка в Турция е разумно охраната на границата да бъде усилена.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов подчерта, че участието на военнослужещите е строго регламентирано. "Извършваме съвместни патрули с колегите от "Гранична полиция" - пеши и мобилни, по цялата граница с Република Турция и част от границата с Гърция", обясни генерал-майор Попов.

Той обясни, че в момента военнослужещите, които подпомагат охраната на границата, са от 2-а и 61-а механизирани бригади. "Целта ни е при следващите ротации почти всички формирования от състава на Сухопътните войски да минат през границата, тъй като това е един неоценим и необходим опит", добави генерал-майор Попов.