Заместник-председателят на ГЕРБ и председател на вътрешната комисия Цветан Цветанов хвали родния сектор "Сигурност" пред топ френски съдии, прокурори и шефове на служби от Института по сигурността към френския президент, които са на гости на българския парламент.

Той се заяде и "захапа" партиите еднодневки, които се появяват заради популистка вълна, влизат в парламента и след това се вижда, че не са генератори на идеи, а спирачка за продължаващите реформи. Затова на последните избори, по думите му, влезли системните партии, посочвайки ГЕРБ, БСП, ДПС.

Противодействието на тероризма е акцент в работата на родните служби, както стана ясно от думите му. При тази мобилност основните заплахи пред ЕС са гастролиращите банди, които преминават безпроблемно през територията на ЕС и на държавите от шенгенското пространство, обясни той.

Цветанов похвали добрата работа на страната ни с френското посолство, което ни е осигурявало финансов ресурс, за да влязат институциите в ромските махали, където се генерира престъпен елемент. Стремим се да постигнем интеграция, която да бъде ефективна и да създадем условия за тези хора, за да не са въвличани в престъпни мрежи, подчерта председателят на вътрешната комисия.

Той похвали и българската съдебна реформа и усилията на страната ни да отговорим на докладите на ЕК. В миналия парламент, според него, са предприети важни стъпки за съдебната реформа. "С диалог успяхме да убедим и представителите на опозицията", доволен е Цветанов и очерта извършените конституционни промени. По думите му, тогава се постигнал истински феномен в демократичната ни история.

За България стратегическото партньорство е с Германия и Франция, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ. Той даде заявка заедно с тях да променим Дъблинския регламент. Цветанов критикува спекулациите със страховете на хората за бежанската вълна, по време на изборите у нас. "Имаше определени настроения сред националистите, което им даде сериозен подем", подчерта той.

Заместник-председателят на ГЕРБ не спести критиките си и за "говорителите около президента Радев", които коментирали, че България не трябва да се съобразява с европейските политики.

"Тогава президентският екип нямаше ясна позиция за Крим", атакува той кампанията на държавния глава. "Нямаше ясна позиция за санкциите срещу Русия", обясни Цветан Цветанов. "След като минаха изборите видяхме друга позиция в президента Радев", допълни той. Държавният ни глава започнал да се съобразява с политиката на ЕС.

На парламентарният вот, ГЕРБ с прагматизъм противодействали на популизма. Сега българските граждани са проевропейци, подчерта той и обясни, че ОП подписали коалиционно споразумение с герберите, в което се говори за силни ЕС и НАТО.