Проучване на агенция „Алфа Рисърч" показва, че за първи път откакто ГЕРБ е на власт се наблюдава спад в моралния кредит на доверие към партията.

Най-негативно влияние върху общественото мнение са оказали 16-те депутати, които напуснаха Народното събрание, за да получат скъпи мобилни телефони.
На второ място се нарежда сагата около бившия директор на фонд „Земеделие" Калина Илиева, на трето са разкритията около имотите на Цветан Цветанов и председателя на СОС Андрей Иванов.

Негативно се оценява и начинът, по който се управляват парите за здраве.

Позитивно на имиджа на ГЕРБ са се отразили избирането на Кристалина Георгиева за еврокомисар и европеец на годината и събарянето на незаконни строежи след години на държавно толерирано беззаконие.

Положителните оценки за дейността на премиера Бойко Борисов продължават бавно да намаляват, но все още 42 % от анкетираните одобряват управлението, сочат данните на Алфа Рисърч, цитирани от БНР.

Социологическото проучване установява, че на този етап не се наблюдават размествания в електоралната картина и ГЕРБ води пред политическите си опоненти с 27 %.

Наблюдава се известно покачване в доверието към БСП - 15,2 %. ДПС запазва около 5 % от електоралното си ядро.
Позициите на Синята коалиция също остават около сегашните проценти - 4,4. Атака получава на този етап около 3 % подкрепа.