С бурен скандал към 20.00 часа приключи извънредното заседание на икономическата комисия в парламента за шистовия газ. На него бяха обсъдени проекти за мораториум и за закон за забраната на проучвания и добив на шистов газ, внесени от БСП, Атака и РЗС.

Заявените по-рано намерения от управляващите да подкрепят мораториум върху проучването и добива на шистов газ се изразиха в редакция на проекта, внесен от Яне Янев.

В края на заседанието, по предложение на Валентин Николов, беше включена нова точка към текста, от което излиза, че мораториумът ще действа до влизането в сила на промени в закона за опазване на околната среда, изискващи ОВОС.

Депутатите от „Атака" напуснаха гласуването в знак на несъгласие. Остро се противопоставиха и колегите им от ДПС, които предупреждаваха, че новата точка в текста суспендира мораториума с ОВОС и че крие опасността да обезсмисли мораториума. Даже Рамадан Аталай заяви, че ще поиска оставката на председателя на комисията Мартин Димитров.

Някои депутати от БСП също изразиха недоумение.

Силно недоволство беше имаше и по отношение на процедурата на гласуването, но не бе взето под внимание.

Най-остра беше реакцията на представителите на инициативния комитет за забрана на шистовия газ, които се почувстваха излъгани. Те изтъкнаха, че ОВОС е задължителен по директива и че е безпредметно в редакционната поправка и чрез ОВОС да се заобикаля мораториума.

Връщате всичко на нула, вкарвате в закона изискването за ОВОС и мораториумът отпада, резюмира в края на заседанието Петър Димитров направената редакционна промяна в закона.

Представител на живущите в Нови пазар изрази възмущение, че управляващите на днешното заседание са излъгали всички български граждани, че ще наложат мораториум върху добива и проучването на шистовия газ.

Представителите на гражданските сдружения са категорични, че протестите ще продължат.

По-рано проектът на РЗС беше представен от Емил Василев, който изтъкна, че партията предлага тотална забрана както на проучванията, така и на добива и на метода хидравлично разбиване. Той обясни, че техният проект предвижда шестмесечен срок, в който кабинетът да подготви промени в Закона за подземните отпадъци, в Закона за опазване на околната среда, Закона за водите и други.
Василев беше категоричен, че разрешаването на проблема с мораториум е по-уместно отколкото със закон.