ПГ на ГЕРБ внася предложение за промени в Кодекса на труда, с които искат 24 май да се обяви за национален празник. Депутатът и бивш министър на образованието Красимир Вълчев, Десислава Атанасова и Радомир Чолаков обясниха мотивите за решението на трибунка в парламента.

На 24 май всички сме само българи, напомня Радев

На 24 май всички сме само българи, напомня Радев

"Когато духът линее, езикът е най-точната епикриза"

Мотивите се, че "вчера се е видяло, че празникът обединява и ако се питат българите кой празник се признава - 24 май е безспорен и надделява". Денят съдържал и трансцедентна символика - името на светите братя Кирил и Методий, кирилицата, призната в Европа, българската азбука. "В най-голям степен признаваме деня като празник на образованието и вярваме, че ще просперираме - българската азбука е в основите на славянската писменост и европейската цивилизация", обоснова се Вълчев.

Десислава Атанасова добави, че "трябва да сме обединени като народ, трябва да има кауза, каквато е българската азбука".

Патриарх Неофит: Пазете заветите на славните ни предци

Патриарх Неофит: Пазете заветите на славните ни предци

Негово Светейшество направи обръщение по повод 24 май

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов нарече идеята "стари русофобски манджи". Той каза, че е категорично против и направи "кратък исторически обзор" - и без 3 март нямало да има кой да празнува 6 май, 22 и 6 септември. "90% от страните имат за свои национални празници дните, в които са получили свободата си", е мнението на Костадинов.

Благовест Белев от "Продължаваме промяната" посочи, че 24 май е от малкото празници, за които има абсолютен консенсус сред народа и не е добре да се използва за разделителна линия в обществото. "ГЕРБ имаха възможност 12 години да правят промени, не е коректно спрямо обществото", смятат от ПП.