Парламентарната група на ГЕРБ/СДС издига Десислава Атанасова за конституционен съдия. Това обяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на Партийния дом. Борисов е сигурен, че Атанасова ще се справи.

Борисов се пошегува още с журналистите, че той ще стане председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, замествайки Десислава Атанасова като неин сегашен председател.

Атанасова разполагала с добър юридически опит, с голямо законотворчество, с десетки законодателни инициативи. В Конституционния съд думата съдия е условна, защото присъди не се издават, коментира Борисов, който смята, че Атанасова ще се справи добре с новата си бъдеща роля.

Борисов защити избора на ГЕРБ, като посочи, че в Конституционния съд има много политически фигури, назначавани през годините, а последният такъв пример е с Янаки Стоилов, който бе назначен от служебното правителство. Качествата на Атанасова надвишават качествата, които има като юрист Янаки Стоилов, смята Бойко Борисов.

Качествата на Атанасова надвишавали качествата на юриста Янаки Стоилов.

Сегашният председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че правото е първата нейна голяма мечта. По стечение на обстоятелствата се занимава с политиката, като призна, че магистратският опит ѝ липсва. Убедена е обаче, че има богат парламентарен опит, като се надява медиите да работят с политическите партии така, както винаги са работили досега.

Атанасова подчерта, че ако бъде избрана за конституционен съдия, тя ще се стреми да пази правото дори и от закона. Не може да каже дали политиката ще ѝ липсва, защото доста дълго време пребивава в политиката - била е в местното самоуправление и в изпълнителната власт.

Ще вдига ли телефона на ГЕРБ? Атанасова: По лични поводи - със сигурност. По конституционни въпроси да не ми звънят.

От думите на Борисов се разбра, че партньорите в некоалицията ще подкрепят кандидатите си за нови конституционни съдии.

Десислава Атанасова е завършила право (УНСС, 2009 г.), политология и европейска интеграция (ВТУ, 2022 г.). В публичната й биография пише, че от 2002 година е съдебен кандидат в Окръжен съд - Русе, между 2005 и 2007 година е юрисконсулт в Областния диспансер за психиатрични заболявания със стационар в град Русе, а от 2007 до 2009 година и в Многопрофилната болница за активно лечение. От 2011 г. е регистиран адвокат в Адвокатска колегия - Русе. 2009 вече е започнала политическата си кариера като общински съветник, а после и като народен представител за Русе на партия ГЕРБ. От 21 март 2012 до 13 март 2013 г. е министър на здравеопазването. След това Десислава Атанасова е неизменно депутат и в XLII, XLIII, XLIV, XLV, XLVI, XLVII, XLVIII и XLIX Народно събрание, както и председател на ПГ на ГЕРБ. Няма публично достъпна информация за юридическа практика, нито за преподавателска дейност.

Вчера стана ясна номинацията на ПП/ДБ за Конституционен съдия - Борислав Белазелков. 

Припомняме, че от близо 2 години Конституционният съд работи в непълен състав. В края на декември 2023 г. депутатите приеха нови правила за избор на съдии в Конституционния съд.