Бойко Борисов ще бъде премиер на правителството, излъчено от 44-то Народно събрание, заяви Владислав Горанов в изявление в централата на партията. Лидерът на ГЕРБ ще оглави и групата в процеса на преговори за съставяне на правителство. В нея от ГЕРБ ще участват още и Цветан Цветанов, Томислав Дончев и Делян Добрев.

Днес преговори в централата на ГЕРБ не е имало.

"Наивно и смешно е да се чуват коментари, че някой друг освен Борисов може да бъде премиер. Не знам защо изобщо това се тиражира, включително и от медиите".

Владислав Горанов беше категоричен, че такива преговори не се водят. Включително отрече изобщо някой пред представители на ГЕРБ да е предлагал премиерът да не бъде Бойко Борисов.

"Бойко Борисов е признат в цяла Европа и за нас е безалтернативно той да е премиер, друго говорене са само слухове и вдигане на цената на по-малките партии", допълни той.

Според коментара на Владислав Горанов предложенията от страна на Валери Симеонов за избори да друго лице за премиер са "социални експерименти и опит за вдигане на цената". "Не можем да забраним на Валери Симеонов за претендира за всичко. Ако не иска да участва, а иска да е новият Радан Кънев, добре", допълни Горанов.

Въпреки това бившият финансов министър отрече да има конфликт с Обединените патриоти, а по думите му има нормален дисбаланс между възможности и претенции.

По думите на Горанов рано е още да се говори за разпределяне на министерства. "На този етап се говори само за политики. Предпочетохме да поработим вътре в партията", посочи той.

Владислав Горанов обясни още пред журналисти, че в момента се работи основно по конкретизиране на програмата и очертаване на задачи пред всеки един ресор, така че в ускорени срокове да се подходи в следващото Народно събрание към възлови сектори. Кои са те обаче бившият финансов министър не посочи.

"Работим по превръщане на предизборната кампания в програма за управление", повтори Владислав Горанов и изрази спокойствие по темата държавната сметка, тъй като нищо от това, което е предложено от ГЕРБ, не изисква допълнителен ресурс, а само по-добро управление.

Това че не сме по телевизионните екрани, не означава че няма какво да кажем.

Важно е според Горанов да се намери правилният баланс между тежестта на отделните партньори.

ГЕРБ се подготвят добре, тъй като е ясно, че в 44-то НС ще имат силна опозиция в лицето на БСП. Горанов заяви, че в ГЕРБ никога не са мислили като евентуален коалиционен партньор БСП и не знаят защо социалистите са започнали да отричат нещо, което никога не е съществувало. По отношение на ДПС Горанов посочи, че и "те никога не са били потенциален партньор за подкрепа на правителство".

Коментарът му за петия присъстващ в 44-то Народно събрание - Веселин Марешки е, че той вече по-обран и с подчертано дясна ориентация за разлика от началото.

"Със сигурност правителство ще има", заяви Владислав Горанов и посочи, че най-вероятно това ще стане до края на месеца.

На въпроса дали очаква това правителство да изкара пълния си мандат, Горанов заяви, че няма никакви причина управлението да е по-кратко.

"България е суверенна държава, на нас в ЕНП са ни партньори, не са ни началници", отговори той по повод коментара на лидера на ПЕС Станишев за влияние върху ГЕРБ за съставяне на правителство. Горанов посочи и че той е присъствал на форума в Малта за разлика от лидера на ПЕС, който не е бил там.

Пред медиите Лиляна Павлова посочи, че приоритет в процеса на преговори ще бъдат реформата в администрацията, съдебната и социалната сфера и образованието. Предстои ГЕРБ да събере парламентарната група, с която в широк кръг да обсъди приоритетите за реализация в 44-тото Народно събрание. "Работим за ясни срокове по всяка една от темите, като посочваме и отговорните институции", добави Павлова.

"Имаме и изготвени законопроекти по отделните области", а като такива Лиляна Павлова посочи и темата с мажоритарния вот.