Ст. Мавродиев
Нещата са тежки. Това заяви Стоян Мавродиев от ГЕРБ в дискусия за икономическата програма на новото правителство в ефира на Нова ТВ, в която участие взе и Корнелия Нинова от БСП.

Заварваме един продънен бюджет, огромни задължения към кредитори и фирми. Непрекъснато идват суми, които трябва да плащаме, посочи Мавродиев.

Корнелия Нинова обаче беше категорична, че мерките, които предприема новото правителство, ще имат за резултат драстично намаляване на покупателната способност на българина и не са обвързани с политиката на предишното правителство.

Тя подчерта, че в бюджета е заложено много драстично увеличаване на данъците. По думите на Нинова се планира скок на акциза на електричество за стопански нужди.
Това, според нея, ще повлияе на цените и съответно на покупателната способност.

Като друга негативна мярка в политиката на ГЕРБ, тя определи замразяването на заплатите и пенсиите.

Със сигурност ще се увеличи инфлацията, подчерта Нинова. Като цяло тя обобщи, че мерките на 41-вото правителство в областта на икономиката са „данъчна политика, която ще натовари крайния потребител".

Това не е вярно, категорично заяви Мавродиев. Според него политиката за увеличаване на акцизите е политика, следвана от предното правителство. Той допълни, че в никакъв случай политиката на новото правителство няма да доведе до по-малка покупателна способност на българина.

К. Нинова
В момента имаме срив на брутния вътрешен продукт. Затова няма как приходите да се увеличат, посочи той. Мавродиев изтъкна и 30-те милиона лева, които трябва да бъдат изплатени в Министерство на земеделието за заплати. Постоянно трябва да плащаме стари задължения, допълни представителят на ГЕРБ.

Очакваме отрицателен растеж. Това сме го казвали още когато бяхме в опозиция и никога не сме го крили. Това са фактите, отбелязва Мавродиев.

Той изтъкна и като положителни стъпки в икономическата програма на ГЕРБ намалената осигурителна тежест, която по думите му е директно свързана със запазване на работни места и осигуряване на стабилен бизнес климат у нас.

Мавродиев припомни и реформите, които кабинетът е планувал в областта на
образованието, здравеопазването и публичната администрация.

В отговор Нинова заяви, че програмата на ГЕРБ за мащабни реформи в трите посочени сфери ще е възможна едва от 2011 г. поради липсата на заложени средства за тях в бюджета.

Какви реформи ще правите в здравеопазването с 430 милиона по-малко, попита в заключение тя.