ГЕРБ номинира Димитър Главчев за председател на 44-то Народно събрание. Това стана ясно на брифинг в парламента след срещата на парламентарната група на ГЕРБ.

За зам-председател от ГЕРБ издигат Цвета Караянчева. Това са били и единствените кандидатури, които са обсъждани на съвещанието. 

Това обяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след първото заседание на парламентарната група преди първото парламентарно заседание на 44-тия парламент. Парламентарната група е приела единодушно номинацията на Димитър Главчев за председател на парламента, обяви Цветанов и посочи, че утре в пленарна зала той ще бъде предложен за председател на 44-тия парламент.

Цветанов обяви, че парламентарната група е приела правилник за дейността и организацията на работа на парламентарната група.

БСП излъчва Жаблянов за зам.-председател на НС
Обновена

БСП излъчва Жаблянов за зам.-председател на НС

Елена Йончева ще е говорител на групата, Филип Попов - парламентарен секретар

За председател на ПГ на ГЕРБ групата е избрала Цветан Цветанов и той остава начело на герберите в трети пореден парламент. Заместник-председатели на ПГ на ГЕРБ ще са Красимир Велчев и Снежана Дукова. За нея Цветанов коментира, че е активен народен представител и душата на компанията на 43-тия парламент, надявам се и на 44-тия парламент.

За секретар на ПГ на ГЕРБ е бил номиниран Светослав Иванов, а за парламентарни секретари - Александър Ненков и Станислав Иванов.

Цветанов посочи, че се надява в следващия парламент с групата от 95 народни представители да продължат да работят, водени само и единствено от интереса на България, както и да подкрепят българското правителство в подготовката му за председателството на ЕС догодина.

От ДПС предлагат Нигяр Джафер за зам.-председател на парламента

От ДПС предлагат Нигяр Джафер за зам.-председател на парламента

Мустафа Карадайъ ще е председател и на парламентарната група

Изборът на Главчев за председател на Народното събрание не е изненада. Името му беше обсъждано още миналия четвъртък по време на финалните преговори между ГЕРБ и "Обединените патриоти".

Смяна на председателя се наложи, след като предишният председател на парламента Цецка Цачева не стана депутат. Тя беше на второ място в листата на ГЕРБ в Плевен след бившия министър на транспорта Ивайло Московски, но беше изместена чрез преференциален вот от четвъртия в листата Владислав Николов, областен координатор на ГЕРБ за Плевен. Цачева ще влезе в парламента, ако Московски отново стане министър на транспорта.

В предишния парламент Димитър Главчев временно пое функциите на председател на 43-то Народното събрание, докато Цачева водеше предизборната си кампания за президентските избори. Димитър Главчев е финансист по образование и депутат в три поредни парламента. Член на комисията по бюджет и финанси, а в 41-то Народно събрание и неин зам.-председател.