ГЕРБ ще състави самостоятелен кабинет и ще разчита на политическа подкрепа в парламента.
Това стана ясно след преговорите, които проведоха ГЕРБ и Синята коалиция в парламента.

На тях председателят та ГЕРБ Цветан Цветанов предложи на Синята коалиция Меморандум за политическо сътрудничество и подкрепа на правителството.

На проведените консултации двете политически сили да се договорили обсъждането на меморандума да продължи следващите дни и в петък Синята коалиция да представи своите предложения.

Не може с един документ в аванс да се получи доверие за целия период сам по себе си „меморандумът" означава паметна записка
                     Ив. Костов

Цветан Цветанов подчерта, че ГЕРБ търси сериозна парламентарна подкрепа.

Формулата, по която се работи, се задава от ГЕРБ. Ние се надяваме да бъде успешна, каза от своя страна след консултациите Мартин Димитров.

Иван Костов изтъкна, че ГЕРБ ще състави свое правителство и че разчита на подкрепа и от другите политически сили.

Костов отбеляза в същото време, че меморандумът не може да гарантира съгласие по всички конкретни мерки за 4 години напред.
Не може с един документ в аванс да се получи доверие за целия период", подчерта Костов и отбеляза, че сам по себе си „меморандумът" означава паметна записка.

Цветанов информира, че консултациите ще продължат с Атака и РЗС и че ГЕРБ търси по-широка подкрепа за промените, които възнамерява да осъществи, включително за конституционни промени.
Цветанов не конкретизира какво смята ГЕРБ да промени в Конституцията, но заяви, че конституционни промени са необходими.

Бойко Борисов е човекът, който ще определи проекта на кабинета, заяви малко по-късно Цветанов след срещата си с лидера на Атака Волен Сидеров.

Цялата отговорност за управлението и кабинета ще си носи ГЕРБ, изтъкна Цветанов. Той каза още, че ГЕРБ залага на експертността и на другите политически сили и че тя е важна.

Надежда Михайлова критикува тактиката на ГЕРБ
                          Още...

Коалициите днес в България не се възприемат много добре, отбеляза Цветанов. Ние сме поели ангажимент пред повече от 1,6 милиона български гласоподаватели да носим цялата отговорност в изпълнителната власт, естествено запазвайки си правото парламентът да осъществява контрол над изпълнителната власт, добави той.

Цветанов каза още, че ГЕРБ си запазва правото доказани професионалисти да бъдат включени в екипите и кабинетните на ведомствата, но на принципа на експертността, а не на базата на коалиционно споразумение.

В началото на меморандума изрично е посочено, че ГЕРБ разглежда формулата на  своето правителство като Политически проект за европейско развитие на България, който  политическите партньори и други политически сили в 41-то НС могат да подкрепят в името на националните интереси и  в съответствие с волята на българските избиратели.

В меморандума са посочени основните форми на политическо сътрудничество, предлагано от ГЕРБ:

  1. Политическо сътрудничество за съвместни законодателни и политически инициативи между политическите партньори.
  2. Взаимна парламентарна и политическа подкрепа за политически инициативи, парламентарни решения, законодателни предложения и решения на правителството.
  3. Съставяне на политически консултативни групи по уточняване на приоритетите на правителството и разработване на управленската му програма.
  4. Участие на партньорите в експертните комисии по общи политики и актуални проблеми на правителствено и парламентарно ниво.
  5. Разпределение на ръководството на постоянните парламентарни комисии, съобразено с приоритетите на управлението и за гарантиране демократичността и прозрачността на парламентарната дейност.

Възможността за политическо сътрудничество по така формулираните основни  приоритети на бъдещото управление е отворена за подписване от партии, които ги приемат по принцип и декларират готовност за подкрепа на бъдещото управление, се посочва още в Меморандума.

В него се уточнява също така, че той определя общата рамка на политическите консултации за ново правителство и трябва да се разглежда като основа за провеждане на разговорите между парламентарните групи и на окончателния документ за деклариране на съгласие за политическо и парламентарно сътрудничество.