От ГЕРБ-Русе с декларация отричат, че Росен Даскалов е избран с решение на Изпълнителната комисия за общински ръководител на тяхната партия. Информацията е на ПП ГЕРБ - Община Русе.

Документът е адресиран до председателя на ГЕРБ и премиер на страната Бойко Борисов, както и до членовете на Изпълнителната комисия.

В декларацията, подписана от 20 члена на ГЕРБ-Русе, пише, че те с изненада установили на 31 юли 2019 г., в 20:30 часа, че на официалната фейсбук страница на ПП ГЕРБ - Област Русе е публикуван текст със следното съдържание: "Росен Даскалов е утвърден за общински ръководител на ПП ГЕРБ - Русе с решение на Изпълнителната комисия на партията тази вечер". 

Мястото за новия кандидат-кмет на Пловдив не било резервирано за ГЕРБ

Мястото за новия кандидат-кмет на Пловдив не било резервирано за ГЕРБ

Иван Тотев иска освежаване с млада кръв

20-те членове на Общинското ръководство на ГЕРБ - Русе категорично се разграничават от публикацията. "Подобно решение никога не е било подлагано на обсъждане и не е съгласувано с нас, което го прави нелегитимно! Обявяваме за абсолютно неприемливо погазването на установените демократични правила и процедури, в т.ч. и на Устава на ПП ГЕРБ, за избор на ръководни позиции в партията", пишат от общинското ръководство на партията.

От Русенската организация на ГЕРБ са категорични, че не е потърсена тяхната воля.

"Лицето Росен Даскалов е напълно непознато като член и активист в общинската структура на ПП ГЕРБ - Русе, няма никакъв принос към организационния живот на партията", пишат в декларацията си до Борисов от местната структура. 

Иван Тотев няма да се кандидатира за трети кметски мандат

Иван Тотев няма да се кандидатира за трети кметски мандат

Имал фаворити за поста, но не ги назова

Те се опасяват, че Изпълнителната комисия е била подведена и искат незабавно преразглеждане, отмяна и публично опровергаване на това еднолично решение от страна на партийното ръководство.

От Русенската организация на ГЕРБ са категорични, че всяко друго действие би довело до разпадане на общинската структура на ГЕРБ в Русе. То би означавало своеобразно политическо самоубийство в навечерието на предстоящите местни избори в нашата община.

Въпреки недоразумението от общинската организация имат готовност да работят за: "поредната знакова изборна победа на ГЕРБ в Община Русе, защото нямаме желание градът ни да се върне там, откъдето тръгна преди 8 години".

В същото време русенските гербаджии са категорични, че кандидатурата на Росен Даскалов като кмет на Община Русе е неприемлива и те нямат мотив да работят за него.

Очакванията на местната структура е по време на номинациите за местните избори през октомври 2019 г., които ще са на 8 август, да присъстват и представители на Изпълнителната комисия с опит в местното самоуправление. Русенските гербаджии се надяват от Изпълнителната комисия на място да се запознаят с политическата обстановка и да придобият лични впечатления от нагласите и настроенията в местната структура на партията.

Декларацията е подписана от членовете на Общинското ръководство на ПП ГЕРБ - Община Русе:

 1. Иван Григоров
 2. Емил Милушев
 3. Михаил Павлов
 4. Димитър Кънчев
 5. Наталия Кръстева
 6. Събина Павлова
 7. Димо Тонев
 8. Василена Цанкова
 9. Светлозар Симеонов
 10. Невяна Атанасова
 11. Божидар Стоилов
 12. Ехлиман Етем
 13. Венета Недева
 14. Мариела Йорданова
 15. Петър Петракиев
 16. Красен Колев
 17. Светлин Савов
 18. Ивелина Гайрева
 19. Румен Русев
 20. Людмила Сапунджиева  

Припомняме, по информация на 24 часа от ГЕРБ сменят кметовете на Русе - Пламен Стоилов и Видин - Огнян Ценков, вероятно и на Разград д-р Валентин Василев, който е бивш областен управител и два пъти.

Пловдивският кмет Иван Тотев заяви, че няма да се кандидатира за трети мандат, а колегата му от Хасково - Добри Белииванов бе изключен от партията през 2017 г. при разрастване на скандала "Кум гейт".

В момента ГЕРБ имат 21 от 28-те кметове на областни градове. 

Издигат Живко Тодоров за трети кметски мандат

Издигат Живко Тодоров за трети кметски мандат

По думите му е взел трудно решението да се кандидатира за нов мандат