Бюджетът трябва да бъде върнат обратно в бюджетна комисия, за да се заложат адекватни на международната обстановка буфери.

Това поискаха от ГЕРБ-СДС, цитирани от БТА.

Според Делян Добрев, дори и преди войната в Украйна, този бюджет беше неадекватен на икономическия растеж и инфлацията, казва го БНБ и други авторитетни институции.

Според него, очакваната печалба на АЕЦ-Козлодуй за тази година ще бъде вероятно над 3 млрд. лв., т.е. има пари за компенсации, особено за бизнеса. След като започна войната в Украйна министърът на финансите каза, че този бюджет не отговаря вече на реалността, добави Добрев. Освен това има 204 предложения само от управляващото мнозинство за корекции и то преди военните събития, отбеляза той.

В момента се подигравате с парламентаризма, с над шест милиона българи, на които - добър или лош, той с нещо им помага, обърна се към ГЕРБ-СДС министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че в коментарите им има голямо разминаване - първо, харчат се много пари, ляв бюджет, след това - няма политика по доходите. Центрирайте си тезата - защо нямаме бюджет толкова време, след това да го върнем в комисията и да го гледаме отначало, препоръча тя на опозицията.

Не разбрахме в каква роля направихте това изказване, попита Десислава Атанасова.

НС прие бюджетите на отделните министерства
Обновена

НС прие бюджетите на отделните министерства

Депутатите се върнаха на Бюджет 2022 на късно заседание

Министърът на енергетиката Александър Николов посочи, че в днешната ситуация да се правят изказвания с откровени лъжи, е престъпление. Той обясни разликата между средноаритметична и среднопретеглена цена. Компенсациите имат два компонента - обем и цена, и ако видите цената преди и след компенсациите в Европа, ще си направите изводите къде сме ние, отбеляза той.

В бюджета на Министерството на енергетиката очакваните приходи, помощи и дарения са за 175 151 000 лв. Разходи - 74 443 000 лв, от които текущи разходи 56 085 800 лв. в т.ч. за персонал близо 9 милиона лева.

Припомняме, че на дълго заседание, което продължава, Народното събрание гласува бюджетите на отделните министерства. Вече трети ден депутатите разглеждат на второ четене законопроекта за държавния бюджет за тази година.

Вече бяха приети бюджета на администрацията на президента и на Министерския съвет за 2022 г., Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи (МВР).

При проверка на кворума с електронната система за гласуване се регистрираха 98 депутати в залата и един онлайн при необходими 121 народни представители.

Затова на основание на парламентарния правилник председателят на Народното събрание Никола Минчев обяви, че заседанието продължава, но само за обсъждане на текстовете, без гласуване и насрочи гласуванията за следващото пленарно заседание, което е по-късно днес от 9.00 часа.