По неясен начин и без конкурс няколко фирми ще усвоят близо 1 милиард и 706 милиона евро по Плана за възстановяване и устойчивост и регионалните планове за справедлив преход на въглищните региони. Това заявиха на извънреден брифинг от ГЕРБ, които днес са се сдобили с информацията.

"Поводът за този брифинг са внесените в Министерски съвет проекти на териториални планове за справедлив преход на въглищните региони. Запознахме се с тях, те са отложени за приемане в петък, организирано е набързо обществено обсъждане, без да са уведомени предварително заинтересованите страни, въпреки че имаха месеци да направят това обсъждане. Част от прочетеното в тези планове е меко казано скандално. Видяхме списък с фирми, които ще бъдат подкрепени, не е ясно как са били избрани, зад някои от тях прозират имената на спонсори управляващите ПП/ДБ", каза Красимир Вълчев от ГЕРБ.

Кабинетът отложи новите териториални планове заради синдикатите

Кабинетът отложи новите териториални планове заради синдикатите

Обсъждането на т.н. Зелен преход ще стане след като властта постигне съгласие със синдикатите

И даде конкретен пример с такава фирма - "Металик" АД, която би трябвало да получи общо 180 милиона лева по плановете за справедлив преход, е собственост на крупен спонсор на Промяната.

"В Стара Загора всички знаят кой е собственикът и каква е ролята на собственика в ПП, кой определя народните представители от ПП. Дечо Колев се казва собственикът, може да го проверите - каква е неговата роля, кои народни представители са работили при него, има публична информация. Водачът на листата на ПП Радослав Рибарски е бил негов служител."

"Правителството се готви да раздаде 1,706 млн. евро на фирми, които никой не знае какви са, откъде дойдоха, имало ли е търг, защо точно тези фирми", възмути се на свой ред и Делян Добрев.

По негова информация плановете е трябвало да бъдат гласувани от Министерски съвет още днес, но по някаква причина били отложени за петък, което позволило на ГЕРБ да реагират. Добрев, неособено известен с топлите си чувства по отношение на ПП и кабинета, посъветва - всички, замесени в казуса да си подадат оставките. "Ще си мечтаем държавата да се превърне в дискотека, защото в дискотеката поне лампите мигат. Според този план, който обрича на гибел този район, сърце на българската енергетика, лампите просто няма да могат да светнат повече", остър бе и Жечо Станков.

Народните представители от партията на Борисов призоваха и правителството незабавно да коригира въпросните планове за справедлив преход.

Работниците в "Марица-изток" отново в протестна готовност

Работниците в "Марица-изток" отново в протестна готовност

Те настояват точката за одобрение на проектите за справедлив преход да отпадне от дневния ред на МС