ГЕРБ-СДС ще предложат правителство на малцинството, ако ПП-ДБ откажат коалиционно правителство и не желаят да споделят отговорността с ГЕРБ-СДС с първия мандат. Това каза Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, пред БНТ.

"За нас има и друг вариант, който ние сме опитвали - правителство на малцинството. Единствените в 48-я парламент, които предложиха такова правителство, бяхме ние - правителството на проф. Габровски. И пак заради политическо его и инатлък, такова правителство не беше подкрепено", каза Атанасова.

ГЕРБ-СДС не са водили разговори с ДПС, БСП и ИТН, защото искат първо да изчерпат възможността за стабилно правителство между първата и втората партия. Не се водят и разговори за коалиции, посочи тя.

При кабинет с ПП-ДБ е задължително премиерът да е на ГЕРБ, защото е ясно кой е партньорът с по-голяма електорална тежест. Задължително е да има почти равно участие в споделената отговорност, каза Атанасова.

Бойко Борисов призова: ПП/ДБ да си кажат

Бойко Борисов призова: ПП/ДБ да си кажат

Искат ли подкрепа от ГЕРБ или от кого?

Най-важното условие е да има успешен парламент е да се състави правителство, категорична бе Атанасова и подчерта, че са доволни от "добрия тон с ПП/ДБ".

Атанасова уточни, че ПП-ДБ имат решение на националния орган и няма да подкрепят първия мандат. Но какво ще правят след това и ако е възможно правителство с втория мандат, как ще бъде възможно това, попита Атанасова. "Ако ПП-ДБ не искат нашата подкрепа, как си представят това да се случи?".

Атанасова коментира, че решението да се обвърже гласуването на бюджета с формирането на кабинет е правилно, тъй като бюджетът е най-политическият закон в един парламент и през него мнозинството демонстрира провеждането на политики.