Ударно и както винаги конфронтационно започна последният работен ден на депутатите. Още в първата минута зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов излезе на парламентарната трибуна и обвини управляващите в политически реваншизъм и разправа със служителите в държавната администрация.
Повод за изказването му стана уволнението на шефа на Държавната агенция за закрила на децата (ДАЗД) Калин Каменов.

НПО-та твърдо зад уволнения Калин Каменов
Още...

Ставаме свидетели на ескалация на политически реваншизъм на тройната коалиция, отсече Цветанов.
Той защити Каменов като изтъкна, че няма друг председател, който да е получавал по-категорична подкрепа от родителските организации и самите деца. Освен това, Каменов е израснал в подобен дом, лишен от родителска грижа и много добре знае какви грижи трябва да се полагат.

Цветанов засипа с похвали работата на Каменов. Той подчерта, че е подобрил координацията с институциите при работа с деца в риск, улеснена е процедурата по осиновяване на деца. Правителството безпардонно отрече всички постижения на председателя Калин Каменов без никакви мотиви, възмути се още зам.-председателят на ГЕРБ.
Той подчерта и че Каменов е заменен с човек, който вече е бил шеф на Агенцията и е бил уволнен заради финансови злоупотреби.

Липсва елементарна политическа воля, за да заработи Националният съвет за закрила на детето. Все още не е заработила и междуведомствената работна група. Няма ресорен министър, който да контактува с институциите по процеса за деинституционализацията на деца, продължи да се възмущава Цветанов.

Каменов очаквал да бъде уволнен, заплаши депутата Монов със съд
Още...

Стана ясно, че евродепутатът Моника Панайотова е сезирала еврокомисарите за уволнението на Калин Каменов и за риска за деинституционализацията на деца от домове.
По думите на Цветанов Каменов е бил уволнен, защото е отказал Агенцията да бъде използвана за политически цели.

Сериозно сме обезпокоени скандалният случай „Могилино", който се превърна във визитка на управлението на Тройната коалиция, на Емилия Масларова и на представителите от ДПС, отново да стане реалност от живота на българските деца в риск, коментира Цветан Цветанов.

Обяснението ми за „този груб акт на политически реваншизъм" е желанието на тройната коалиция да постави свои послушници, които удобно да прилагат законите в полза на нечии интереси.

Бившият вътрешен министър отбеляза и уволненията на шефовете на РИОСВ-та, направени без никакви мотиви.

В заключение Цветанов призова правителство и премиерът да спрат политическата репресия в страната, защото парализирането на администрацията ще отблъсне чуждите инвеститори.

Изказването му предизвика реакцията на Христо Монов от БСП.

Малко съм обезпокоен от чутото. Вие във вашата група говорите ли си, обърна се той към Цветанов и уточни, че преди дни Бойко Борисов ги обвинил, че работят с кадрите на ГЕРБ, а сега ги обвиняват, че са ги уволнили.

След това Монов реши да каже „няколко лъжи", които чул от устата на бившия вътрешен министър. Червеният депутат изтъкна, че когато бил назначен да работи в Държавната агенция за закрила на детето, Каменов е няма един работен ден в тази сфера, а бил работил само като електротехник.

Спешният телефон за деца 116 111, за който вие се похвалихте, беше направен по времето на Шерин Местан и открит 2009 година от Бойко Борисов. Този телефон, за да проработи, бяха необходими 3 години и половина работи, подчерта още Монов.

По отношение на деинституализацията той изтъкна, че целият процес струва на държавата 220 милиона лева, а едва 2608 деца са изведени: „За какъв дълбок професионализъм говорим, ако си мислите, че политиката за закрила на децата е деинституализацията, значи много са ви ограничени вижданията."

Вземете си го този професионалист, отглеждайте си го и правете каквото си искате с него, посъветва той по линия на Калин Каменов.

Последва включване на Цветан Цветанов: „Господин Монов, хората не забравят кой ги нарече интернет лумпени."

От ДПС също се включиха в сутрешната парламентарна говорилня. Йордан Цонев излезе на трибуната и сподели, че му е „страшно сложно с възпитани слова човек да изрази отношение към декларацията на ГЕРБ".
По-добре да наречеш хора, които нарушават правата на други „лумпени", отколкото да наречеш едни лекари детеубийци, отсече той, намеквайки за гафа на Цветанов с изчетените срс-та по случая „Горна Оряховица".

Цонев продължи с въпросите си към бившите управници: „Кога бяхте искрени, господа от ГЕРБ? Когато на третата седмица от управлението ви Мирослав Найденов дойде и каза, че е уволнил 28 човека от областни служби и вие срутихте залата от аплодисменти? Когато уволнихте всички директори на РДВР-та и всички шефове на приходната администрация?"

Цонев не пропусна да отбележи, че благодарение на кабинета „Борисов" е въведен терминът „калинка" като символ на назначенията по шуробаджанащината.
Заради вашите партийни кадри се направиха десетки експертизи на дипломи. Вие уволнихте всички от зам.-министри до портиер в селско училище и сега сте се изправили тук, не знам с какво лице да искате обяснение от хората, които правят това с желанието да ревизират вашата политика, каза Цонев и определи поведението на ГЕРБ като „Смешен плач".

Очаквано на трибуната се качи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той също поиска лично обяснение, но влезе в диалог с Йордан Цонев: „При вас толкова бързо ги сменяте (калинките), че докато реагираме, вие сте ги сменили."

Кадрите, които сме предложили, нямат характеристиките на вашите калинки. Не става въпрос за калинки, а за съобразяване с общественото мнение такова, каквото демонстрираме от първия ден на това мнозинство, върне се да му обясни Йордан Цонев.

Малко по-късно лидерът на ГЕРБ се появи в кулоарите, обсаден моментално от всички възможни репортери.
„Спокойно, отивам до тоалетната", охлади ентусиазма им бившият премиер.