Настоящото служебно правителство работи в необичаен комфорт, лято е, няма парламент, няма въпроси и парламентарен контрол, няма затворени бизнеси, пандемия. ГЕРБ поставя належащи въпроси - как работят социално-икономическите мерки на правителството. Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ Деница Сачева.

Тя добави, че всички мерки, предложени от ГЕРБ, са действащи - за семействата, Топъл обяд, патронажна грижа, помощ за първи и осми клас и призова служебното правителство да не си приписва тези мерки, включително и 5-те % индексация на пенсиите. Мярката 60/40 с новите условия е почти спряла, трудно може да се изпълни при 40% спад на оборота, а туризмът и ресторантьорството останаха без мярката 80/20 по средата на летния сезон, посочи бившият социален министър.

Властта взима мерки срещу очакваната през есента нова коронавирус вълна

Властта взима мерки срещу очакваната през есента нова коронавирус вълна

Работна среща с туристическия сектор

Подобна е картината с икономическите мерки, каза Деница Сачева.

Самата "картина" представи я бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов. "Трябва да продължи постинтензивното лечение на българския бизнес и икономика, колегите ще останат в историята за всички мерки, които не са грантове, а безвъзмездни, а с кредити, ще лекуваме само с аспирин в този постинтензивен период", каза още Борисов.

Преди две седмици беше обявена нова мярка - през Фонда на фондовете - 2.5 млрд. лв., кредити, които няма да се обезпечават, 1.7 млрд. лв. през ЕБВР се опитват колегите да присвоят и тази свършена работа, 100 млн. лв. бяха взети да се пренасочат от програмата REACT EU към тези кредити, изброи той.

Борисов представи позиция на БСК и други работодателски организации, които реагирали категорично против да се прехвърлят 100 млн. лв., тъй като те са от ЕС при нуждата от ликвидност на компаниите. България няма внесен и одобрен план, алармират от там, цитира ги Лъчезар Борисов.

Или няма нови мерки, или се забавят - списъкът касае 1555 компании от близо 6000, посочи Борисов. До 27% от компаниите ще се достигне само помощта, затова той препоръчва Министерство на икономиката да преразгледа решенията и да се пренасочат към всички фирми.

Спряна е мярката за физическите лица, за самоосигуряващите се, които получаваха безлихвени кредити, а ресурс има, посочи още бившият министър. Той поиска да се вземе решение на МС и да продължат мерките за тези процедури, но по думите му по-голям е въпросът колко фирми получиха редизайн на съществуващите кредити.

Борисов уточни, че има два месеца забавяне, както и пълно спиране на мерки, при условие, че ЕБВР ги е одобрила. Той настоя служебното правителство да даде ясна информация колко са подпомогнатите бизнеси към този момент.

Александър Ненков коментира, че повече от 600 компании са заявили сериозен инвеститорски интерес. Не е нужно да си ходил до Харвард и 600 компании едва ли са чакали да дойде служебното правителство, да се отприщи вълна на инвестиции.

България хубаво място или черно място е, запита той. Добави, че и на него министърът на икономиката Кирил Петков му е сладкодумен и симпатичен, но все едно говори на хора, които са много наивни". Как си представя, че по 10 компании на час идват да инвестират и вероятно ще трябва да се направи бригадирно движение", запита още Ненков.

В събота министър Петков каза, че ще обяви новина, затова, че голям инвеститор ще инвестира в България, но хората не са наивни и не вярват, че една компания е чакала този министър, за да дойде да инвестира, аргументира се Александър Ненков.

Държавата удължи мярката 60/40 до края на юли

Държавата удължи мярката 60/40 до края на юли

Това реши правителството

Крайно време е служебното правителство да спре да се хвали с нашата работа и да върши своя, призова Деница Сачева.

Тя отбеляза и проблема с ваксинацията - "тъй като ГЕРБ са положили усилия за доставката на ваксини, те сега залежават".

Сачева коментира изказване на служебния премиер Стамен Янев, че Агенцията за инвестиции не е работила или е работила в полза на определени компании.

По думите й, това изказване е самооценка за самия Стамен Янев, тъй като е отговарял за инвестициите.

А по изнесените данни, че са наддадени 11 млн. лв. за физкултурни салони от спортния министър, Сачева каза, че се защитават по-добри цени и стойност на обществените поръчки, а ако спортният министър или да сезира прокуратурата, или да покаже невинността си.

Тристранката одобри новия дизайн на мярката 60/40

Тристранката одобри новия дизайн на мярката 60/40

От КТ "Подкрепа" са против

Лъчезар Борисов добави, че в рамките на година ще се възстанови загубеното от кризата, но не трябва да се допускат грешки.